ЕК подкрепя позициите и предложенията на националните парламенти, приети на КОСАК в София

ЕК подкрепя позициите и предложенията на националните парламенти, приети на КОСАК в София
С писмо до председателя на КЕВКЕФ Кристиан Вигенин първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс изпрати своя официален отговор на Приноса, приет по време на 59-то пленарно заседание на КОСАК (Конференция на Комисиите по европейските въпроси на парламентите на държавите членки на Европейския съюз) в София в периода 17-19 юни 2018 г.

Комисията подчертава значимата роля на националните парламенти по отношение на засилване на прозрачността и достъпността на европейските политики.

В тази връзка се отбелязва и участието на КОСАК в Работната група по субсидиарност и пропорционалност, ръководена от г-н Тимерманс и включваща председателите на Комисиите по европейски въпроси на парламентите на България, Австрия и Естония. Комисията приветства предложенията, залегнали в Приноса на КОСАК, за подобряване на съществуващия процес и се ангажира да предприеме необходимите мерки за да ги изпълни.

По отношение на европейската интеграция на Западните Балкани, Комисията споделя заключенията на КОСАК, че разширяването на Съюза зависи до голяма степен от споделянето на общите европейски ценности, в т.ч. зачитане на върховенството на закона, борба с корупцията и организираната престъпност, независимост на медиите и свобода на словото, засилване на демократичните институции и спазване на човешките права. Комисията изразява своята подкрепа за подобряване на свързаността на региона, като се ангажира да засили инвестициите в инфраструктурни проекти на Западните Балкани.

Що се отнася до бъдещето на Кохезионната политика след 2020 г., Комисията приветства оценката на КОСАК за значимите резултати, постигнати през последните години, като подчертава, че сближаването между всички региони следва да продължи с адекватно финансиране и през следващите седем години. Комисията обещава, че предложението, което ще представи на 29 май 2019 г., ще отговори и на многократните призиви за опростяване на процедурните правила на Кохезионната политика.

Комисията обръща внимание и на Европейския стълб на социалните права, който също бе обсъден по време на срещата на КОСАК в София, като подчертава, че прилагането му е споделена отговорност на институциите на всички нива – европейско, национално, регионално.

В тази връзка Комисията цитира някои от своите инициативи (за баланс между личния и професионалния живот, за прозрачни и предвидими условия на труд и др.) и призовава държавите членки да изпълнят своите ангажименти съгласно компетенциите си.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!