Жаблянов към ГЕРБ: Нарушавате Конституцията и законите, управлявате срещу волята на народа и ще платите за това

Жаблянов към ГЕРБ: Нарушавате Конституцията и законите, управлявате срещу волята на народа и ще платите за това
Не можете да намерите сили да кажете, че „Луковмарш” е фашистка проява, защото до вчера го подкрепяхте и продължавате да го подкрепяте

„Нарушавате Конституцията и законите, управлявате срещу волята на народа и ще платите за това. Със съжаление отбелязвам, че 28 години от демократичното управление на България е един проспан, пропуснат период за българската десница. Период, в който тя е готова във всеки момент да се фашизира, но никога да се демократизира. Тя така и не разбра какво представлява демокрацията”. Това каза зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов от парламентарната трибуна.

Той заяви, че мотивите, които представи Данаил Кирилов, подписани от Цветан Цветанов, са образец на политически произвол, фактологическа слабост и политическа безпомощност. „За първи път виждам мотиви, в които няма посочен нито един член от правилника на НС, който да касае отстраняването на председателя и зам.-председателите на парламента. Посочен е само чл.155, който няма нищо общо с днешната дискусия”, добави той.

Валери Жаблянов бе категоричен, че всеки народен представител и всеки български гражданин може да има мнение и да се изкаже по договорите, които подписва българското правителство. „Ръководството на Народното събрание не е единен политически орган. Аз съм представител на БСП и с нейната програма съм застанал като зам.-председател на НС, а не с вашата. Не можете да ми търсите сметка за това.

На 1 февруари призовах да се почетат всички жертви на политическото насилие в България, които са факт, който не може да бъде отречен. С подобни мотиви дори и Народният съд не е работил”, категоричен бе той.

„Народният съд е създаден във връзка с чл.37 от Търновската Конституция и с наредба-закон от 1944 г.”, припомни Жаблянов. Той цитира и публикация на в. Таймс от 03.03.1944 г., която заявява, че виновните за въвличането на България в Хитлеристката коалиция трябва да бъдат наказани.

„Не можете да намерите сили да кажете, че „Луковмарш” е фашистка проява, защото до вчера го подкрепяхте и продължавате да го подкрепяте. Не сте дясноцентристка партия, а се колебаете между демокрацията и авторитаризма. Вие трябва да спрете този позор за България”, обърна се той към управляващите.

„Вие се страхувате да излезете срещу съвременните нацисти и фашисти. Вие сте носители на едни от най-реакционните идеи в Европа”, каза той.  Жаблянов добави, че се нуждаем от общи оценки за историята, демократичен консенсус  и перспектива за бъдещето.

„В случая не става въпрос за зам.-председателското място. Тук е големият въпрос за българската демокрация, защото Народният съд не е създаден в България след Втората световна война. Плурализмът на мненията е в основата на демокрацията”, подчерта още той.

„Искаме да живеем в мир и цивилизовано общество, да изповядваме демокрацията. Ние, от БСП, се водим от мнението, че да си опозиция не е недостатък”, посочи Жаблянов.  Той бе категоричен, че никога, при никакви условия не бива да се връщаме към онези години и затова още през 90-те  БСП е поставила пред българското общество като приоритет националното помирение. „И днес ние споделяме възгледите за необходимостта от помирение и общо отношение към жертвите на политическото насилие.

В основата на историческите оценки трябва да стои дистанцията на времето, стремежът към историческа истина и човешката обективност”,  категоричен бе  Валери Жаблянов. Той добави, че престъпленията към българския народ не трябва да имат давност и това е оценка на БСП. „Нито една друга партия не се е извинила на българския народ за своето поведение и грешни управленски решения.

Конституцията на нашата държава от 1991 г. ми дава правото да кажа какво мисля за един или друг международен договор и моето лично мнение, за това, как трябва да изглежда българската политика. Дава ми право и да изразявам мнението на онези 1млн. български граждани, избиратели на БСП”, завърши Валери Жаблянов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!