Жельо Бойчев: „Инерком” на Гинка с безсрочен договор за най-апетитните имоти на Софийската митрополия

Жельо Бойчев: „Инерком” на Гинка с безсрочен договор за най-апетитните имоти на Софийската митрополия
Как на дружество, в процедура по отнемане на лиценз, му се прави оценка и как се купува?

„В комисията за продажбата на ЧЕЗ бе предоставен предварителният договор между Патриаршията и „Инерком”, като при нас постъпиха и сигнали от разследващи журналисти. В него пише, че се отдават сгради на Софийската митрополия, в центъра на София, под наем за 10 години, като след това автоматично се продължава за още 4 пъти по толкова и ако няма претенции, остава безсрочен.” Това заяви зам.-председателят на „БСП за България” и председател на комисията за продажбата на ЧЕЗ Жельо Бойчев по БТВ. Той обясни, че днес ще бъдат изпратени писма и на регулатора, за да се установи- дали има  нарушения, има ли издадени наказателни постановления.

„От 2014 г. eдното от дружествата лицензиант- ЧЕЗ е с процедура за отнемане на лиценз. Интересно е как се прави оценка и как се купува дружество в процедура по отнемане на лиценз?”, попита Бойчев и допълни, че тази процедура не е приключила.

Разузнаването да каже как се финансира сделката за ЧЕЗ

„Следващият вторник ще има въпроси към външното и финансовото разузнаване по повод финансирането на сделката. Още повече, че и премиерът беше казал, че имало руско, грузинско финансиране.

Сега институциите трябва да дадат информация доколко финансирането е проблем за националната ни сигурност”, посочи председателят на комисията за ЧЕЗ и допълни, че има искане за изслушване на Гинка Върбакова от двата синдиката.

Бойко Борисов от самото начало си променяше мнението – от нищо не знаещ, до човек, който казва, че държавата влиза в сделката с ЧЕЗ

„Ако министър-председателят и правителството си бяха на мястото, нямаше да има нужда и от комисията за ЧЕЗ. Министър-председателят, от самото начало, на 24 часа, си променя мнението – от нищо не знаещ до човек, който казва, че държавата влиза в сделката”, каза председателят на комисията.

Той допълни, че дейността на ЧЕЗ е извършена на територията на България и се регулира от държавата ни, от българските институции, от българските регулатори, а някои искат да прехвърлят отговорността на чешката държава, поради което се стигна почти до международен скандал.

„Ще поканим и министър-председателят да каже- как и по какъв начин държавата ще участва в сделката и какво доведе до промяна на мнението на правителството”, каза също Бойчев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!