Жельо Бойчев: Правителството оцеля с гласовете на ПГ на „Воля”

Жельо Бойчев: Правителството оцеля с гласовете на ПГ на „Воля”

От 1943 г. БПЦ не се е противопоставяла на властта, както сега за Истанбулската конвенция

„Вотът на недоверие беше заради по-доброто бъдеще и перспектива на страната, защото корупцията спира развитието на държавата и води до обедняването на всеки българин.

На всички международни срещи потупват по рамото премиера, но заради корупцията не ни пускат и в Шенген, макар да сме изпълнили всички технически изисквания.” Това каза пред БНР зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев. Той обясни, че гласуването на парламентарните групи е показало- кой е против корупцията.

„Правителството оцеля с гласовете на ПГ на „Воля”. Ако извадим 11 гласа на ПГ на „Воля”, които бяха дадени за правителството, ще видите, че мнозинството има под 121 гласа. Българските граждани трябва да си дават много ясна сметка за това. Още повече, че „Воля” влезе в парламента с основна тема – борбата срещу корупцията”, припомни Бойчев.

„Към настоящия момент, може да се счита, че ни управлява една тройна коалиция в парламента”, каза още той. Народният представител заяви, че благодарение на темата на вота на недоверие, в обществото вече се говори свободно за корупцията в държавата.

За антикорупционния закон на ГЕРБ и сформиране на орган за борба с корупцията, Жельо Бойчев обясни, че той ще бъде сглобен от досега съществуващи институции, като от това не може да се очаква ефективност. „Този закон така е разписан, че мнозинството, което избира правителството, ще си предложи кандидатура за шеф на антикорупционния орган. Корупцията се генерира там, където има огромен финансов ресурс, където се взимат решенията, а именно изпълнителната власт. И мнозинството, което избира тази власт, ще си назначи орган, който трябва да я разследва”, обясни народният представител.

По отношение на Истанбулската конвенция, Жельо Бойчев обясни, че тя засяга ценностен въпрос. „Свидетели сме- основните вероизповедания в България излизат с еднакви позиции. Ние сме православна държава. Не се сещам след 1943 г. БПЦ да е излизала с толкова ясна позиция и то срещу управлението на страната. Последният път е било, когато Църквата е повела народа в каузата за спасяването на евреите от депортация.

Сега за втори път БПЦ взима ясно и категорично мнение по Истанбулската конвенция”, каза Бойчев. „Затова е толкова ниско доверието на обществото в парламента, защото българските народни представители са станали машинки за гласуване. Как да гласуваш тази ратификация, след като към нея липсва придружителен доклад, с който да се покаже, какво е въздействието върху нашето законодателство”, добави той.

„Имаме президент, който има мнение и си го казва ясно и силно. То съответства в голяма степен и на разбирането на българските граждани. По-важният въпрос е – защо наистина парламентът е превърнат в нотариат?

Може ли да твърдиш, че си парламентарна република, а да дойде премиерът и да освободи председателя на НС?” Този въпроси зададе Бойчев в коментар на изказването на държавния глава.

Бойчев припомни, че всички системи, които протестираха заради недофинансиране, са получили пари през януари, едва ли не еднолично от Бойко Борисов, а в края на миналата година социалистите предложиха за тях повече пари в бюджета, но ГЕРБ не ги подкрепиха.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!