Зафиров към Каракачанов: Наясно ли сте със състоянието на дружество МОБА и, че върви към фалит?

Зафиров към Каракачанов: Наясно ли сте със състоянието на дружество МОБА и, че върви към фалит?
1200 служители могат да останат на улицата

„Министърът на отбраната Каракачанов наясно ли е, че държавното дружество МОБА върви към фалит?

Наясно ли е, че на практика фирмата е декапитализирана, тъй като размерът на задълженията й надхвърля размера на уставния капитал?

Наясно ли е, че ръководството на дружеството, в стремежа си да реши този проблем, започва да продава части от уставния капитал на дружеството под формата на оръжие, а няма лиценз за търговия с такова?

Наясно ли е, че е проведен търг в нарушение на няколко закона, на който са продадени 800 пистолета, 60 000 патрона и не малко количество бинокли?“.

Това попита Атанас Зафиров, член на ИБ на НС на БСП. Той обясни, че държавно дружество МОБА е охранителна фирма с принципал Министерство на отбраната.

По думите му то е единственото държавно дружество, което е регистрирано по Закона за частната охранителна дейност и изпълнява договори с МО по охрана на обекти на министерството. Според него това дружество няма как да бъде губещо, тъй като има гарантирани договори и гарантиран процент на печалба от тях.

Зафиров обясни, че продадените оръжия по време на проведения търг са донесли в капитала на дружеството около 100 хил. лв. и не решават проблемите му.

Според него обаче този прецедент създава опасна вратичка, защото какво би попречило на сегашното или бъдещо ръководство на МО да апортира каквото прецени, което по-късно да бъде продадено по същата схема.

Той обясни, че търгът е проведен заобикаляйки Закона за обществените поръчки и резултатът, който е постигнат от този търг, буди съмнение, тъй като между цената, която е постигната и пазарната цена, има значително разминаване.

Той подчерта, че не става ясен механизмът, по който са избрани трите фирми участнички в търга. По думите му е страннно, че само една от тях е кандидатствала за закупуване и на трите артикула и съвсем логично е спечелила търга. Социалистът коментира, че разликата от обявената минимална цена и постигната реална цена е в размер на стотинки.

Зафиров обясни, че причината МОБА да бъде декапитализирано е фактът, че МО упорито отказва да актуализира размера на минималната работна заплата, заложен в договора с дружеството, който от своя страна  е база за формиране на заплатата и възнагражденията на работещите в дружеството – близо 1200 човека, за които съществува опасност да останат на улицата.

„Съкращенията вече са факт – по 40, по 50 човека получават своите предизвестия. Дружеството не е в състояние да обслужва своята дейност, защото неактуализация на договорите води до загуби от около 50 хил. лв., а за годината са около 500 хил. лв.“, заключи Атанас Зафиров.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!