Зафиров обясни, че това НЕ Е ОКОНЧАТЕЛНАТА програма на БСП за проекта „Бургас – Александруполис”

Зафиров обясни, че това НЕ Е ОКОНЧАТЕЛНАТА програма на БСП за проекта „Бургас – Александруполис”
БСП ще работи за рестартиране на проекта за петролопровод „Бургас – Александруполис”. Мярката е заложена в предизборните предложения на партията за възраждане на икономиката на България, стана ясно във вторник на дискусия в София
, организирана от представители на формацията.

Предложението звучи на пръв поглед шокиращо от гледна точка на настроенията в Бургаска област, където преди няколко години бяха проведени няколко общински референдума. Резултатите от тях бяха категорични – почти 100 процента от гражданите, гласували на допитванията, се обявиха против петролопровода.
Основните страхове са, че проектът, който е приоритетно руски, може да доведе до екологични проблеми и да навреди сериозно на туризма.
След няколкогодишна сага в края си 41-ото Народно събрание (през март 2013 г.) разтрогна споразумението с Русия и Гърция за изграждане на тръбата.
Според анализатори, самата Русия няма реален интерес от петролопровода.

В БСП обаче имат друго становище. „Флагман” потърси мнения в червената партия и се оказа, че намерението им за рестарт изглежда съвсем сериозно.

От една страна ексдепутат коментира неофициално, че не е било редно да се предлага възобновяването на проекта, тъй като той бил на практика неосъществим и ще създаде нови излишни страхове у местното население.

От друга обаче Драгомир Стойнев – бивш енергиен министър в правителството на Пламен Орешарски, обясни, че това не е така.
Той каза, че предложението за рестарт на „Бургас – Александруполис” е дошло от експерти от Съвета по енергетика в БСП и затова е влязло в икономическата програма на партията.

„Лично за мен всеки един проект, който ще донесе полза за страната, трябва да бъде осъществен. В крайна сметка към този проект продължава да има интерес, но вече ще се преценява доколко и кога трябва да се реализира. Но е хубаво, че не само руски, но и други компании проявяват интерес за подобен проект. Разбира се трябва да се спазват всички екологични изисквания”, заяви Стойнев пред „Флагман”.

На въпрос реалистично ли е „Бургас – Александруполис” да се случи, той отговори: „С оглед на желанието не само на руски, но и на доста европейски и американски компании това е възможно да се осъществи”.

Бургаският депутат от последните два парламента Атанас Зафиров е на подобно мнение.
Той обаче обясни, че това не е окончателната програма на БСП: „Това е вариант, който е представен за обсъждане. Ще бъде обсъждан на Конгреса и след редакции и корекции ще се превърне в окончателна управленска платформа”.

Зафиров каза и личното си мнение: „БСП винаги е била за големите проекти, които освен всичко друго създават и сигурност. И аз изцяло подкрепям партията в тази й позиция.”
Според бургаския политик, за да бъде осъществен, един такъв проект трябва да има три компонента – да е икономически целесъобразен; да има екологична оценка и сигурност; и да обслужва националните интереси на страната.
„Аз смятам, че един такъв проект отговаря на тези три компонента.
И категорично смятам, че спирането на този проект навремето обслужи икономическите и политическите интереси на Турция, защото щеше да пресече трафика през проливите. Това е ясно и трябва да се знае. А каква ще бъде съдбата на този проект, тепърва ще се обсъжда. И за да се осъществи, разбира се, трябва да отговаря на редица условия.”

Намеренията на БСП трябва да се възприемат много сериозно от гледна точка на последните социологически проучвания. Според тях червените вече са се изравнили с ГЕРБ. А някои агенции дори дават предимство на червената партия.

Така вероятността след изборите на 26 март БСП да се завърне във властта е съществена. А евентуален опит за рестарт на проекта „Бургас – Александруполис” би покачил сериозно политическото напрежение в областта.

Със сигурност темата ще се използва в предизборната кампания и от опонентите на БСП.
Източник: flagman.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!