Иван Ченчев: В Народното събрание трябва не само да правим добри закони, но и да пазим българското

Иван Ченчев: В момента БСП има най-разумния глас в политическото пространство
„В Народното събрание трябва не само да правим добри закони, но и да пазим българското“.

Това заяви председателят на Комисията по културата и медиите Иван Ченчев при откриването на изложбата с фотоси от Храма на Понтийската майка на боговете – Кибела, в Клуба на народния представител.

Археологическата находка, открита преди 15 години край Балчик, е най-голямата в света група движими паметници, открити на едно място и свързани с култа към богинята Кибела. На откриването на изложбата, с подкрепа за каузата да се популяризира най-добре запазеният храм в света на богинята Кибела, присъстваха председателят на БСП Корнелия Нинова и народните представители от парламентарната група на левицата.

Председателят на Комисията по културата и медиите Иван Ченчев поздрави директора на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева за това, че през 2007 г. успява да спре строителството на нова сграда, застрашило да заличи останките от тази изключително ценна археологическа находка. Тя, заедно с археолозите д-р Игор Лазаренко и Елина Марчева от Регионалния исторически музей във Варна, правят археологическо проучване и така откриват храма. Благодарение на това, днес са запазени изключително ценни изображения на Кибела, Афродита, Посейдон, Дионис и други.

„Радвам се, че Община Балчик развива своя туризъм целогодишно не само със своите морски природни дадености, но и с богатото си културно-историческо наследство“, подчерта Иван Ченчев и добави че Парламентарната комисия по културата и медиите е готова да подкрепи инициативите на Община Балчик, които ще съхранят, развият и популяризират българското културно наследство.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!