Нинова в с. Чурек: Няма да позволим да се застрашава здравето на хората и да се съсипва българската природа

Корнелия Нинова: От Бузлуджа тръгваме на избори с приоритет – грижа за хората, доходите, борба с бедността и неравенствата
БСП иска изслушване на екоминистъра заради изграждането на опасен завод за преработване на отпадъци

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с жители на с. Чурек, които са против изграждането на завод за преработване на отпадъци в населеното място. „С казуса ме запозна депутатът от София-област Иван Ченчев и дойдох да видя с какво можем да ви помогнем“, заяви в началото председателят на социалистическата партия.

„Проверихме случая. Имаме инвестиционното предложение, което под формата на уведомление, е дадено на директора на Районна инспекция по околна среда и водите. Тоест, ако някой ви е казал, че РИОСВ не знаят, това не е вярно“, категорична е тя.

Лидерът на социалистите посочи какво се предвижда да бъде направено според документите: „Да се изгарят отпадъци при определена технология и да се произвежда електроенергия. Това, което се освобождава накрая е газ и отпадъчни води. Този газ ще бъде пречистван по някакъв начин, уверяват те, а тези отпадъчни води, които не били опасни, ще се заустват в канализационната система. Проверихме обаче, че такава няма“, заяви Нинова в унисон с притесненията на жителите на селото.

Тя обясни, че хората са спазили закона и са изпратили възражение, но допълни, че РИОСВ и Министерството на здравеопазването “са ги прехвърляли наляво и надясно“.

В тази връзка Нинова направи следното предложение: „Първо, заедно с депутата Иван Ченчев да внесем вашата подписка в Народното събрание. Второ, ще зададем въпроса на министъра на екологията – има ли оценка за въздействие върху околната среда и имат ли намерения да правят такава? Запознати ли са изобщо в министерството с цялата тази сага? Да му предоставим подписката и възраженията на населението и по време на изслушването в Народното събрание да поканим ваши представители да дойдат“, посочи тя и увери присъстващите, че от левицата ще направят всичко по силите си, за да спрат този проект.

На срещата присъстваха Валери Брънзелов – общински съветник на БСП от Елин Пелин и Антоанета Драганова – председател на БСП-Елин Пелин и общински съветник. Те увериха жителите на с. Чурек, че са против изграждането на завода и никога не биха дали съгласие в Общинския съвет да бъде взето такова решение.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!