Крум Зарков: Да се проучат всички възможности за възстановяване на сумите на потърпевшите от „Олимпик“

Крум Зарков: Да се проучат всички възможности за възстановяване на сумите на потърпевшите от „Олимпик“
Готови сме да разгледаме в спешен порядък и законодателни промени, ако такива са нужни

„Считано от 24.00 ч на 17.08.2018 г. задължителните застраховки „Гражданска отговорност“ сключени с „Olympic Insurance Co. Ltd“ на повече от 200 000 български граждани бяха прекратени, поставяйки в изключително неблагоприятна ситуация добросъвестните платци, които губят вноските и правата си“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от парламентарната трибуна.

Той припомни, че  причината за извънредната ситуация е отнетият на 08.05.2018г. лиценз на застрахователното дружество, за което е установено от кипърските компетентни органи, че не покрива минималното изискване за платежоспособност. „До момента българските власти не могат да дадат точен и ясен отговор на въпросите на ощетените за това, как могат да потърсят обезщетенията си.

Съобщението, изпратено от КФН, че чакаме указания от Кипър, какво да се прави е несериозно и показва безпомощността на регулатора“, категоричен бе Зарков.  Той добави, че не е достатъчно и обещанието на финансовия министър, че ще бъде осигурен адвокат в Кипър, който  да помага на потърпевшите. Народният представител каза още, че предложената помощ е опит да се премълчат важни моменти. „По данни на КФН българските граждани са ощетени с 9 млн. лв., преминали директно от техния джоб в мрежата от компании на испанския гражданин Диего Алонсо.

Този гражданин оперира вече години на „строго регулирания“ български пазар, въпреки че в собствената му страна му е отказан лиценз“, обяви Крум Зарков.

Крум Зарков заяви, че ПГ на „БСП за България“ настоява Народното събрание да изиска от правителството в лицето на министъра на финансите да продължи да проучва всички възможности, предоставени от българското, европейското и международното законодателство, за своевременно възстановяване на сумите на засегнатите лица. Той  добави, че не бива да се задоволяваме с отговора, че нищо не може да се направи „Готови сме да разгледаме в спешен порядък и законодателни промени, ако такива са нужни“, категоричен бе той.

Зарков коментира, че сериозният пазарен дял, завладян от Olympic Insurance Co. Ltd в сегмента „Гражданска отговорност“ възникналите проблеми, вследствие на отнемането на лиценза й, поставят много въпроси по отношение на качеството на осъществявания надзор в България. „Една компания в продължение на години е практикувала агресивна дъмпинг политика, с която е привличала клиенти.

Защо Комисията не оповести този дъмпинг? Защо останалите застрахователни компании не възроптаха срещу него? Защо не е сезирана КЗК?“, попита Зарков. Той добави, че много хора дължат отговори на тези въпроси.

„Затова предлагаме крайният срок, в който министърът на финансите да предложи адекватни действия, а Комисията за финансов надзор да предостави доклада си, да бъде 7 септември 2018 г.“, каза още Крум Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!