Таско Ерменков: Няма как да говорим за подобряването на националната сигурност, когато статутът на военните не е на ниво

Таско Ерменков: Няма как да говорим за подобряването на националната сигурност, когато статутът на военните не е на ниво
„БСП е единствената партия, която последователно се придържаше към позицията си за модернизацията на армията. Ние сме единствените, които обвързваме модернизацията на българската армия със състоянието на икономиката на държавата и социалната политика”.

Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Таско Ерменков от парламентарната трибуна. Той добави, че не може да развиваме един вид въоръжени сили за сметка на другите. „Не може да ги развиваме и за сметка на останалите елементи от националната сигурност, защото щом имаш недостатъчно голям БВП, в резултат на недобро управление на държавата, няма как той да отиде в системата на отбраната, защото се отнемат средства от останалите системи”, коментира Ерменков.

„Няма как да говорим за подобряването на националната сигурност, когато статутът на военните, тяхното заплащане и екипировка не са на ниво. Чест им прави, че въпреки заплащането и статута на военнослужещите, те продължават да са на пост”, коментира още Таско Ерменков. Народният представител каза още, че управляващите неглижират всички свои решения от миналата година, свързани с условията, сроковете и начина на плащане за F-16. “Вместо 1,8 млрд. с ДДС, в момента ще направим разход от 2,2 млрд. без ДДС и мита. Вместо самолетите да бъдат тук през 2021 г., сега се говори, че те ще пристигнат през 2023 г.”, обясни Ерменков.

Ген. Кольо Милев: Самолети не се купуват само, за да се показват по парадите, а за да участват в мисии

„Самолети не се купуват само за да показват по парадите, а за да участват в мисии и въздушни боеве. Да не стане с F-16  като със Спартаните и Кугарите, за които плащаме и които все не летят, защото няма пари за поддръжка и ремонти“. Това заяви в пленарна зала народният представител от левицата ген. Кольо Милев.

Той обясни, че по сделката за закупуването на самолетите F-16 са останали много въпроси, на които правителството не дава отговор на българските граждани – отчетени ли са последствия от закупуването на тази нова за нас технология, която ще изисква много промени, за които малко се говори; колко ще струват останалите ракети въздух-въздух; кога ще ги придобием; колко ракети и боеприпаси ще се купуват ежегодно; колко ще струва и подмяната на инфраструктурата, която е наш ангажимент.

„Българската държава създаде прецедент – дадохме повод при следващи инвестиционни проекти от нас да се иска да заплащаме цялата сума веднага, а не разсрочено. Ще ни стигнат ли силите за всички проекти?“, попита още той. По думите му БСП е за модернизация на Българската армия, но на всички видове въоръжени сили.

Николай Цонков към мнозинството: Загробвате българската армия

„Винаги сме защитавали българските военнослужещи и сме подкрепяли модернизацията на армията, защото тя е важна. Модернизацията на българската армия трябва да бъде и за трите вида въоръжени сили”, заяви народният представител  Николай Цонков. По думите му тази модернизация трябва да се прави едновременно. „Управляващите и премиерът лично, „мислейки за българската армия”, през 2009 г. орязахте бюджета на МО с 400 млн. лв.”, припомни той. Цонков бе категоричен, че мнозинството предлага такива условия за закупуването на новите изтребители, които да загробят българската армия. „Бюджетът не може да поеме такъв разход – 3% от БВП.

Нали мислите за бъдещето, това ли е държавническото ви мислене?”, попита народният представител. Той попита още как управляващите защитават българския национален интерес, след като постоянно погазват парламентаризма в България.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!