„Комерсант“: Радев е триумф на консерватизма, към който призовава Путин

"Комерсант": Радев е триумф на консерватизма, към който призовава Путин
Резултатите от президентските избори в Молдова и България, според анализатори, са голяма победа за Русия.

Всъщност по-скоро морална, пише „Комерсант“, цитиран от БТА. В Молдова спечели социалистът Игор Додон, смятан за проруски политик, а нов държавен глава на България ще стане Румен Радев, призовал в кампанията си по-специално за анулиране на антируските санкции и подновяване на активните политически и икономически връзки между България и Русия.

Нещо повече, както твърдят хора, които го познават, Радев „се отнася с разбиране“ към присъединяването на Крим към Русия, посочва вестникът.

По време на кампанията впрочем бившият командващ ВВС обеща, ако бъде избран за президент, да спазва ангажиментите на България пред НАТО и ЕС, затова сега експертите очакват с нетърпение да видят какво ще е съотношението между възгледите му и официалната позиция на страната, отбелязва изданието.

Пълномощията на българския президент не са особено големи, затова той не ще може да влияе сериозно на външната политика. Победата му предизвика обаче оставката на прозападния български премиер Бойко Борисов. По всичко личи, че страната тръгва към предсрочни парламентарни избори и нищо чудно те да бъдат спечелени от социалистите, подкрепили Радев в предизборната кампания. Тогава вече ще са неизбежни коренни промени в политическия пейзаж на страната и Русия ще получи още един съюзник в ЕС, прогнозира всекидневникът.

Впрочем победата на проруски кандидат в българските избори все пак е по-скоро символична с оглед ангажиментите и ограниченията, свързани с членството на България в ЕС, прави уговорка „Комерсант“.

Изборът на България и Молдова в полза на евроскептиците още не означава, че това е избор в полза на Русия. На практика хората избраха консерватизма, станал тенденция в Европа, коментира „Собеседник“.

Вестникът припомня, че Владимир „Путин отдавна пропагандира именно тези възгледи“, но обръща внимание, че западните страни схващат консерватизма различно от Русия, тъй че още не се знае какви ще са политическите последици от „идеологическите инвестиции“ на руския президент.

При всяко положение днес Путин има шанс да обърне тенденцията Западът да разглежда Русия като страна маргинал. За целта обаче идеологическата близост е недостатъчна, подчертава „Собеседник“ и се пита дали руският лидер е готов на необходимите реални отстъпки.

Сред причините за триумфа на Румен Радев в България изданието „Фонд за стратегическа култура“ откроява „нарастващата днес в Европа обща криза на управляващите елити, подхранвана от събитията в Америка“. Електронният вестник предупреждава за възможен „ефект на доминото“ в страните от ЕС и вижда например като „все по-реален“ варианта президентските избори в Австрия през декември да бъдат спечелени от крайнодесния кандидат Норберт Хофер, издигнат от австрийската Партия на свободата.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!