Корнелия Нинова: БСП е гарант за стабилност и че промяната ще бъде необратима

Корнелия Нинова: БСП е единствената партия, която е побеждавала ГЕРБ
Големият грях на този парламент е, че не намери разум и отговорност да направи промяна

Уважаеми български учители, просветители, будители,

Скъпи родители и ученици,

Нека да е честит празникът 15-ти септември на Вас, на всяко българско семейство, което е имало, има и ще има ученици. Бъдете здрави и успешни в това благородно дело. Образованият човек е реализиран човек.

На добър час за новата учебна година!

Уважаеми народни представители, г-жо председател,

Днес е последното заседание на 46-то Народно събрание. Всяка партия ще го оценява от своя гледна точка и това е нейно право. Важна ще е, обаче, оценката на българските граждани, които ни избраха и благодарение на чийто избор сме тук. Това беше в по-голямата си част избор за промяна и големият грях на 46-то Народно събрание е, че не се намери разум и отговорност да направи тази промяна. 46-то Народно събрание трябва да е урок и дано днес на 15-ти септември да сме добри ученици и да сме го научили. Ние ще поддържаме докрай поведение да не даваме оценка на другите партии, а още по-малко лични оценки на колеги.

Но днес и тук не става въпрос само за партиите, тук става въпрос за България и сме длъжни да изтъкнем някои факти и истини. Има сериозни причини да стигнем дотук и ако не си ги кажем, не ги осмислим и не се опитаме да ги променим, рискуваме и следващият път да се провалим. Има базови принципи в политиката и има базови принципи на държавността, за които си заслужава да говорим в добър тон.

46-то Народно събрание започна по грешен начин и няма как да свърши по правилен. Началото беше сбъркано, защото сложихте предварително разделителни линии – партии на статуквото и партии на промяната. Сбъркано, защото под това колегите от новите партиите разбирахте партии, които са или в парламента, или такива, които са били извън парламента. Без да се дава сметка и да се отчита, че това да си в парламента не означава, че управляваш, че си част от модела на ГЕРБ и че си статукво. Ние 5 години се борихме сериозно срещу онова статукво и срещу онзи модел. Казвали сме и друг път с всички последици на тази борба, с удари, с компромати, с проверки, с опити да ни купуват, с опити да ни пробиват – всичко сме видели за тези 5 години и не се предадохме или продадохме.

Още повече, че ако следваме вашата логика, вие вече два парламента участвате тук, вътре. Следователно вече сте статукво. Това беше първата причина и тя е основополагаща за разрива, който стана в парламента.

Втората – липсата на разум и отговорност да съставим мнозинство.

Уважаеми народни представители,

Илюзията за плаващи мнозинства ни изигра лоша роля. Плаващо мнозинство означава плаваща покупко-продажба на гласове и интереси. Липсата на разум и отговорност за трайно мнозинство е втората причина да стигнем дотук и се стигна до много странна ситуация. Спечелилата партия да се обявява за опозиция, на кого сте опозиция? На себе си, защото управлявате Народното събрание с председателството и управлявате повечето от комисиите в Народното събрание.

Трета причина – емоциите, интересите на А-за, а според ваши реплики – групови и корпоративни интереси, взеха връх над разума и интересите на държавата. Това показа политическа незрялост, може би зависимост, но то мина граници и се стигна до лични обиди с представители на флората и фауната, до оценки на физически и психически характеристики.

През цялото това време коалиция “БСП за България” не влязохме в скрити разговори, не бяхме зависими. Бяхме разумни. Разговаряхме с всички. Уважително и с аргументи. С едно единствено желание. И с една цел. Да направим трайно мнозинство за промяна. Но и мнозинство на стабилност.

Уважаеми колеги,

каквото и да се случва извън тази зала, каквото и да се прави и в служебни, и в редовни кабинети – промяната е тук. Тук не я ли започнем, тя няма да се състои. Защото ще продължаваме години наред да търсим едни 8 милиарда за едни „ин хаус“ поръчки, докато в закона има текст, че това е законно.

Тук това трябва да се промени.

Ще продължим да се чудим защо миналата седмица една общинска болница е продадена за 200 хиляди лв. и в същото време е открита поредната частна болница в София.

И защо хората по регионите не могат да се лекуват, а в София, Пловдив, Варна е съсредоточено цялото здравеопазване. Защото това е записано тук, в закона.

И ако ние не проявим разум и отговорност, че промяната на този модел започва оттук, ще боксуваме години наред. Ето това искаме да направим. Но и да дадем стабилност в тази промяна. Да няма хаос и несигурност.

Разбира се трябва да отчетем, че направихме и нещо добро. Направихме актуализацията на бюджета. Разбира се всички групи сега си приписват как са предложили пенсии, за земеделци, за бизнес.

Да, и ние ги предложихме. Няма смисъл да се изреждаме и надпреварваме. Защото ние ги предлагаме от 5 години. Няма смисъл да си мерим кой, кога, как. Важното е, че намерихме разум да го направим. И помогнахме на хората в този момент.

Но искам да отбележа нещо, което никой не обърна внимание по време на актуализацията. Защо актуализацията беше нужна.

Освен че помогнахме на хората, върнахме законността и правовата държава там, където й е мястото – тук в парламента. Това е голямото достойнство на актуализацията. Че не се раздадоха тези пари от служебния кабинет с постановление на Министерски съвет. Че не се раздадоха от пътища, от коли и джипове, а се случи тук.

Разбира се, помогнахме на хората. Но това е кърпене на проблема. Третата ни грешка е, че ние не вникнахме в същността на проблемите. Просто закърпихме положението за 3 месеца.

Вижте какво става в Гърция. Парламентът и правителството на Гърция решават, че ако сега сметката ти за ток е със 100 единици по-висока заради цените и инфлацията, правителството ти покрива 80 от тези единици. Това правителство вдигна и помощите за енергийно бедните с 20%.

Опасяваме се, че в момента, на финала на този парламент и на началото на предизборната кампания ще се плъзнете по пътя на търсене на вина.

Вече го правите. Уверявам ви, това няма да донесе авторитет на никого. Верният път е не да се търси вина за това, което не можахме да направим, а да се предлагат решения как да се правят оттук нататък нещата.

И гарантирам от името на коалиция “БСП за България”, че ние и занапред ще правим точно това. Решения, които дават гаранции, че промяната на досегашния модел ще бъде необратима. И решения, които носят стабилност за България и сигурност за българския народ.

На добър час! Пожелавам ви смислена кампания. С аргументи, с политики, с диалог и спор по същество. А накрая народът ще реши.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!