Красимир Янков: Репресията на държавата в Слънчев бряг е признание, че институциите не работят

333335

Браншът е убеден, че ефектът през следващите години ще е отрицателен, казва народният представител

Красимир Янков е на 41 г., депутат втори мандат от „БСП лява България” от варненския избирателен район. На петъчния парламентарен контрол той зададе питане към министъра на туризма Николина Ангелкова – как гледа на извънредните мерки на държавата в курорта Слънчев бряг. След отговорите й Янков излезе видимо ядосан от залата. „Флагман” потърси депутата за коментар на ситуацията.

– Г-н Янков, днес на парламентарния контрол казахте, че хотелиери лъжели туристите, че арестите в Слънчев бряг пред ресторанта “4 You” са постановка. Наистина ли?

– Да, при въпрос – какво се случва, хотелиери са давали обяснения на своите гости и са ги успокоявали, че най-вероятно се снима филм и че това са актьори, които пресъздават сцени.

– А засилените проверки не създават ли действително някаква сигурност за туристите, както каза министър Ангелкова? Защото когато те видят полиция, която арестува някакви хора – това не е насочено срещу туристите, а срещу престъпниците.

– Неадекватността на акцията, на мерките, които предприема МВР, е факт, изхождайки само от примера, че ведомството разполага с масив, с който може да направи проверка по регистрационния номер на автомобила, а не да спира, да разпитва пътниците, да предизвиква проверка. Това е par excellence признание, че институциите не работят. Никъде по света няма такава прекомерна сила, прилагана като репресия от страна на държавата към собственици, които осъществяват търговска дейност, и към туристи. Това е абсурд! И министър Ангелкова, вместо да защити бранша, тя приема, че това е нещо нормално. Дори тя обяснява, че заради мерките, прилагани от Министерството на вътрешните работи, има повече записвания на туристи за почивка на българското Черноморие. Абсурд!

– Вие сте убеден, че мерките, които са взети тази година, ще се отразят отрицателно на следващите сезони?

– Това е убеждение и на хората, заети в бранша. Няма как семейство, което иска да почива, да бъде ежедневно подлагано на проверка, или да вижда как се проверява търговски обект, да се спират поръчките в този обект… Представете си – вие отивате със семейството си, с децата си и искате да обядвате. И изведнъж нахлуват институциите – данъчни, униформени, и спира работата на търговския обект. Как ще ви отрази това? Ще станете и ще се преместите в следващото заведение. Ами ако и там върви проверка? Тогава просто повече няма да почивате на такова място! Вие сте отишли да си почивате, да релаксирате, да се заредите за новата година, а в следващия момент виждате това, което прави държавата. И министър-председателят го обяви – държавата прилага репресия! Институциите работят с регламент, който е създаден не за да прави демонстрации, а за да има ефективност.

– Министърът обаче каза, че няма нито едно оплакване от турист. Дали е реално това, което казвате, както го описвате?

– Да отвори телефонна линия и ще се изненада, че ще дава постоянно заето. Това не е сериозно. Нека направи публичен телефона си, за да разбере колко оплаквания има!
Автор: Лъчезар Лисицов
Източник: flagman.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!