Корнелия Нинова: Водата,чистият въздух и храна е темата на 2019, 2020г. и на бъдещето

Корнелия Нинова: Водата,чистият въздух и храна е темата на 2019, 2020г. и на бъдещето
736 хиляди тона боклуци от Третия свят са внесени в България за пет години. Превръщаме се в сметището на света

„Нося ви документи, подписани от министър Владислав Горанов. Те показват, че от 2014г. до 2019г. 736 хиляди тона боклуци от трети страни са влезли в България. Също така се внасят и 3 тона болнични отпадъци в България”. Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова в предаването „Годината“ по Дарик радио. „ Събитието на 2019г., което ще бъде и на 2020г. и е събитието на бъдещето е водата, чистият въздух, чистата храна и горенето на боклуците в България. Много неща могат да се простят на една власт, но не мога да проумея как е възможно България да бъде превърната в сметището на света”, коментира Нинова.

Лидерът на БСП показа и документ от министъра на околната среда и водите Нено Димов, който гласи, че 534 фирми внасят боклука в България. „Дишаме рак, пием отрова. Ще внесем законова промяна да забраним вкарването на боклуците от трета страна”, обясни тя. Нинова припомни, че лично е посетила с. Яворец и е видяла с очите си разпокъсаните бали с боклуци, включително болнични, които инвеститорът иска да промива във водата на селото и да пуска отпадъците в реката.

Корнелия Нинова определи като дума на 2019г. – „ тревога” : „Имаше тревога сред семействата за децата им във връзка за Закона за социалните услуги, тревога сред медиците за заплатите им и за бъдещето на здравеопазването, тревога за хората дали ще имат вода”.

Нинова коментира и представянето на БСП на европейските и на местните избори : „Ние сме единствената партия, която увеличи броят на евродепутатите си. Също така увеличихме общинските си съветници и кметове на местните избори.“ Тя отбеляза, че купеният и корпоративният вот, невалидните бюлетини и подмяната на истинския вот на хората са попречили на левицата да завоюва по-добри резултати на европейските и местни избори. „Върху нашите кандидати имаше натиск и заплахи, но те се справиха. Поздравявам всички, които работеха за тези избори при много тежки условия”, заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на социалистите обяви, че БСП трябва да продължи по пътя, по който е поела – да бъде категорична опозиция и чиста и ясна алтернатива, както и реформата в партията да продължи. „Предстои ни и за пръв път в над сто годишната ни история пряк избор на председател. Останалите европейските страни като Франция, Германия, Великобритания, Испания отдавна са минали по този начин на избори. В другите страни това доведе до мобилизация в партиите, вярвам, че и тук ще стане така”, обясни тя.

„Искам да продължа промяната в БСП. Платформата, с която ме избраха бе „Промяна в БСП , за да променим България”. Три години правим много болезнена промяна – шумна, публична, с различни мнения. Искам промяната да стане необратима, защото отговаря на очакванията на хората”, каза Корнелия Нинова. Тя даде пример с въвеждането на мандатност на народните представители до 3 мандата и до 2 мандата на председател на БСП. „Тези промени целят обновление. На местните избори имахме над 500 кандидати до 35 години. Това не се е случвало досега в БСП. Сигурна съм, че и другите системни партии ще минат по този път. Ще ни последват, но много закъсняха. Ние започнахме преди три години, а те тепърва“, допълни Нинова.

„Думата на 2020г. е смелост. Имаме нужда от смели хора, от отърсване от страха и апатията. Трябва ни смелост за реформи и за визия напред”, завърши Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!