Корнелия Нинова: Голямата коалиция вляво вече е факт. България има нужда от нея

Корнелия Нинова: БСП е единствената партия, която е побеждавала ГЕРБ
Ако следващият парламент не състави правителство, това ще е пагубно за България

„Голямата коалиция вляво вече е факт. Подписахме с АБВ и с гражданската формация на Георги Кадиев. Предстои ни и с Татяна Дончева, но първите стъпки вече са направени. Инициативата за това обединение поех аз – обадих се на Георги Първанов, на Румен Петков, на Татяна Дончева.

Тези разговори продължават вече близо 2 седмици. Не бяха публични, защото искахме първо да постигнем резултат и тогава да го обявим пред обществото. Разговорите не бяха лесни, но се радвам, че вече има резултат, защото България има нужда от обединение вляво и ляво-център.“

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Нинова добави, че в момента продължават разговори с още формации, които да участват в коалицията.

„Ще се явим с общи листи, като всички коалиционни партньори предлагат своите кандидати. Ще ги обсъдим и накрая ще регистрираме общи листи.

Запазва се формата на досегашната коалиция „БСП за България“ с досегашните партньори и към нея се присъединяват новите партии“ – каза още тя.

Нинова коментира и скандала с отписаните 10 млрд. лв. задължения на фирми към държавата:

„Тези пари са част от модела, по който се крадяха средства в България – през обществени поръчки, през различни корупционни практики, като една от тях е тази – да се отписват задължения на фирми, приближени до властта. За това, което днес звучи като новина, от БСП алармираме от години и с аргументи. Времето показа, че сме били прави.“

Лидерът на БСП определи като недопустимо и неприемливо подслушването на опозиционни политици, като го окачестви като част от 11-годишния модел на управление на ГЕРБ.

„Да се използва държавата и нейните институции за политически, партийни и лични цели – това е елемент на един модел на убиване на държавността, обезличаване на институциите и превръщането им на бухалка и инструмент за лични и партийни интереси. Това е, което искаме да променим“, категорична бе Нинова.

„Служебното правителство си върши работата, за която е назначено. Една от целите му е да осигури честни и прозрачни избори. Няма как да не се пристъпи към уволнение и смени там, където има хора и служби, които са допринасяли към това изборите да бъдат манипулирани. Втората задача на това правителство е да ревизира предходното правителство на ГЕРБ – да покаже случаите на корупция, да ги извади. Точно това и правят служебните министри. Така че служебното правителство си върши работата много добре“, коментира още Корнелия Нинова.

По нейните думи ще е много тежко за България ако след следващите избори отново не се състави правителство. Според нея толкова дълго в политическа криза и без управление, особено в социално-икономическа криза и на прага на приемане на Плана за възстановяване и развитие, ще бъде пагубно за България.

„Влизайки в есенния сезон, ако не състави правителство и отново се разпусне парламентът, няма кой да гласува бюджета за следващата година. Така че надявам се случилото се в 45-ото НС е отрезвило много хора, които априори категорично заявяваха – с този искам, с този не искам, и лепяха етикети кой бил статукво. Виждаме у хората разочарование, че загубихме тези няколко месеца и отново ги пращаме на избори. Ако ги пратим и на трети, и у хората отново ще има голямо разочарование, но моите притеснения са за България. Трябва да има след тези избори правителство. Разбира се, то трябва да бъде принципно, а не задкулисно и безкомпромисно. Имаме изключително важни задачи за България“, смята Нинова.

„В изтеклия парламент се видя, че правителство без БСП не може да има. Смятам, че на следващите избори ще си повишим резултата, има обективни причини за това. Така че в още по-голяма степен ще важи това – без БСП не може да има правителство в следващия парламент“, посочи още лидерът на българските социалисти.

„Изтеклите избори бяха емоционален избор. Мисля, че е време за рационален такъв“, призова в заключение Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!