Атанас Зафиров, БСП: Логично е следващото управление да бъде лявоцентристко

БСП никога не е била толкова консолидирана както е сега за предстоящите избори

„Диалогът в лявото никога не е спирал и БСП винаги е била активен участник в него. Не е нормално в една държава, в която близо 60% определят себе си като ляво мислещи, държава, в която 80% от хората живеят с доход под 1000 лева, от 3 млн. пенсионери – 2.7 млн. близо са с пенсии под социалния праг на бедността, близо 10 години да управлява дясно управление. Затова смятаме, че е логично следващото управление да бъде ляво и БСП ще положи всички необходими усилия това да се случи след 2 месеца.“ Това заяви зам.-председателят по Коалиционна политика в БСП Атанас Зафиров в ефира на БНТ.

В предаването “Още от деня“ той обяви, че утре председателят на БСП Корнелия Нинова ще направи изявление, с което ще стане ясно формата и начина, по който БСП ще се яви на изборите.

„На последното заседание на Националния съвет ръководството получи мандат и специално решение да бъде проведен кръг от разговори с широк формат партии от лявоцентрисктия политически сектор, както и изявени лица от лявото политическо пространство“, обясни Атанас Зафиров.

Той бе категоричен, че при тези разговори не е важно кой е направил първата крачка, важно е какъв ще бъде крайният резултат.

„Една от причините тези 60% определящи себе си като леви да не гласуват за партии от лявото пространство, създаде усещане, че лявото пространство е разпокъсано. Затова и задача пред всеки лявомислещ политик е именно събиране на лявото и единодействие, така че левите хора да видят своето достатъчно убедително представителство“, уточни още социалистът.

„Една от причините БСП да загуби на предните избори е именно това, че не успяхме вътрешните процеси, които бяха определяни като битка за постове, да ги представим като една необходима реформа, която БСП трябва да извърви, за да се яви консолидирана и единна на предстоящите избори“, категоричен бе Атанас Зафиров.

По думите хме обединението “Социализъм 21 век“ е идейно обединение в БСП и ръководството приветства подобен род обединения в партията. „Те са разписани в нашия устав и са традиционни за БСП, няма нищо нелогично“, обясни Зафиров като уточни: „Виждайки част от лицата, които представляват това ново обединение, дълбоко се съмнявам, че може да бъде направена реална връзка с лявата идея. Трудно бих повярвал, че капиталисти биха се борили за крайно леви идеи.“

„В последните 7-8 години БСП никога не е била толкова консолидирана както сега за предстоящите избори. Беше приет един много реалистичен план за действие, с краткосрочни и средносрочни цели“, заяви той като обясни, че краткосрочните вече са в ход, в това число изборът на нов и доста по-функционален Предизборен щаб – той е сплав между политици и експерти, но в по-мобилен състав. „Други цели са подготовката за изборите и подредбата на листите. Предстои избор и на ново Изпълнително бюро, това ще даде допълнителен тласък в процесите, за които говорим.“ Той допълни, че няма причина председателят на партията да бъде сменен, тъй като само преди няколко месеца е имало вътрешнопартиен избор и този председател е получил доверието на близо 80% от българските социалисти.

На финала Атанас Зафиров припомни, че на консултациите, които проведе президентът обяви, че ще се обърне към всички политически партии за експерти, в това число и БСП „Затова няма нищо странно в това, че наши лица под формата на експерти присъстват в служебното правителство. То има една голяма задача – да осигури честни, прозрачни и свободни избори“, заключи социалистът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!