Корнелия Нинова: Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри?

Корнелия Нинова: Ключовата дума за нас за този сезон е несигурност. БСП дава ясна и конкретна алтернатива
Отговорността е Ваша, не можете да се скриете зад някой „главанак”, който готви преврат

Уважаеми български граждани,

Ще говоря по една изключително важната тема. Чухме министърът на здравеопазването да произнася следните неща – „ще анализираме ситуацията”,  „всички са доволни от тази крачка за увеличаване на заплатите” и „не виждам напрежение”.

Сами разбирате, че нито едно от тези изречения не отговаря на действителността ситуация в страната. Затова аз ще започна с факти и мисля, че не г-н Ананиев е човекът, който трябва да е тук. Първо, има постановление на Министерски съвет  10 април 2019 , в което е решено 50 млн.  лева да бъдат отпуснати от бюджета на Министерството на здравеопазването, а не от този на Здравната каса. Има второ постановление от 9 май, 2019 година, в което тези 50 милиона стават 6. Това е официален документ на Министерски съвет. Оттогава досега поне 7 пъти по различни поводи Бойко Борисов заявява: „Дадохме 50 милиона”, знаейки, че всъщност са дали 6, защото това е решение на Министерски съвет. Последното изказване на Бойко Борисов е от 12 септември 2019 година. Той казва така: „Ние сме ги пратили тези пари”. Ние влагаме милиарди в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме.Всъщност, те не са 50 милиона, а са 86. Той да се оправдава.”

Нито са 50, нито 86, а са 6, както виждате от документи.

Министър Ананиев прехвърли отговорността на Здравната каса.

Само че членове на Надзорния съвет на Здравната каса отрекоха този въпрос да е решаван при тях. Още повече –  публикуваха протокол от заседанието на Здравната каса, в който се вижда, че такава тема изобщо не е обсъдена там. Отделен въпрос е, че Бюджетът на Министерството на здравеопазването и този на Здравната каса са две различни неща, две институции. Свидетели сме на редица от лъжи – от премиер, през министър, и накрая се вижда в какво състояние са нещата.

Ние се срещнахме  с медицинските сестри по тяхно искане и от тяхно име задавам следния въпрос:  „Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани?” Решението не е Министреството на здравеопазването, а на Министерски съвет. Доколкото знам, все още сте министър-председател и ръководите този Министерски съвет. Този път няма как да се скриете зад някой „главанак”, който Ви организира преврат. Отговорността е лична и Ваша.

Уважаеми здравни работници, вие искате основно три неща. Първо, Закон за съсловните организации – „БСП  за България” го внесе на 11 септември, сега сме 4 октомври.  Близо един месец вашият и наш закон не е гледан още. Направете си извода за политиката на управляващото мнозинство към вас и към здравеопазването.

Второ, искате болнинците да не са търговски дружества. Няколко пъти от ”БСП за България” правим такова предложение, няколко пъти то е отхвърлено. Разбира се, ще продължим да го правим. Трето, искате увеличение на заплатите на две минимални. Ще го внесем в новия Бюджет за 2020 година. Тук считаме, че този въпрос с възнагражденията не трябва да бъде решаван на парче във всеки следващ бюджет. Тук трябва да има държавна политика. И не споделяме виждането, че това може да става чрез методики, които прехвърлят отговорността на болниците и на директорите – всеки директор да си определя заплатите. Нашата политика, която предлагаме, и ще продължим – това да бъде държавна политика – чрез наредба да се определи базова заплата за всички здравни работници, независимо в какви болници работят. Върху тази базова заплата да се начислява вече допълнителните – от клинични пътеки, печалби и т.н.

Скъпи здравни работници,

Не спирайте да търсите правата си. Мотото на протеста ви е „Не на страха”. Не се отказвайте,исканията ви са справедливи. Болниците, лекарите, пациентите имаме нужда от Вас. Българското общество има нужда от вас и аз съм сигурна че то днес ви подкрепя. Ние ви подкрепяме и сме с вас!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!