Корнелия Нинова: Диалогът може да реши проблемите на Западните Балкани

Корнелия Нинова: Диалогът може да реши проблемите на Западните Балкани
Само на политическо ниво, въпросът за Западните Балкани не може да се реши. Важно е и участието на гражданското общество

„Би било добре да се съберем всички и да обсъдим бъдещето на Западните Балкани. Знаем, че има неизчистени въпроси между някои от държавите. Начинът, те да се решат, е диалогът.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНР, която участва в среща на лидери на социалистите от Европа.

„От нашето председателство остават 3 месеца. Отсега трябва да започнем да говорим по тази тема с бъдещия председател на ЕС – Австрия”, обясни лидерът на БСП. Според Корнелия Нинова само на политическо ниво, въпросът за Западните Балкани не може да се реши.

„Важно е и участието на гражданското общество. Колкото повече енергия се ангажира в народите, които искат присъединяване към Европа, толкова по-успешен би бил този процес”, подчерта председателят на БСП. Тя обясни, че в своето обръщение по време на срещата на соцлидерите е обърнала внимание на това, че са важни политическият диалог и големите инфраструктурни проекти. „Но, най-важно е да се даде отговор на социалните въпроси, икономическите въпроси, образованието, здравеопазването. Не забравяйте- доходите, работните места. Трябва да се ангажира гражданското общество, синдикати, за да може този процес да има по-голяма подкрепа”, обясни тя.

Вярно ли е, че ЧЕЗ вече са подали заявление за увеличение на цената на тока?

„Гинка Върбакова е лицето на сделката за ЧЕЗ, зад нея обаче стои Бойко Борисов и правителството, и вчерашните действия го показаха”, заяви Корнелия Нинова в отговор на въпрос за сделката за ЧЕЗ. По думите й за пореден път Борисов унижава парламента и не идва да дава отговори.

„Какъв е този завой, който се взема – държавата да не участва в сделката!  На срещата при Борисов бе заявено, че държавата иска да контролира сделката, да закупи поне контролен пакет акции, че има пари в бюджета на държавата, а виждаме само месец по-късно какво се случва”, коментира Нинова. Тя попита- какво стана през този месец, че позицията  се обърна наобратно.

Лидерът на БСП попита също- какво се случва с националната сигурност, с тока на 3 милиона българи. „Вярно ли е че ЧЕЗ вече са подали в КЕВР заявление за увеличение на цената на тока?”, попита Корнелия Нинова.

„Социологическо проучване показа, че 60-70% от хората очакват държавата да пази сигурността и енергийните доставки, както и държавата да се включи в сделката”, каза лидерът на левицата и обясни, че с действията си правителството на Борисов се противопоставя на хората.

Тя бе категорична, че сделката трябва да се развали и държавата да се включи на пазарен принцип в закупуването на ЧЕЗ. Отбеляза, че никой не дава информация за произхода на парите, с които ще се купува компанията. „Писмото, което уж беше изпратено от чешкия премиер Андрей Бабиш до българския Бойко Борисов, се оказа, че не е изпратено. Всички тези неясноти водят до мисълта, че има задкулисие, далавери и никой не дава ясни отговори”, каза Нинова.

Ще водим борбата с корупцията докрай

„Ще водим борбата с корупцията докрай”, каза също Корнелия Нинова и обясни, че БСП продължава да изкарва наяве закононарушенията и корупцията  на депутати и кметове. „Битката ще я водим докрай. Това са наши последователни действия за изчистване на политическата ни система от най-големия бич – корупцията”, каза още тя.

Тази информация достига до ас благодарение на информационна агенция  Bulpress! 

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!