Корнелия Нинова: Железници, пристанища и летища не трябва да се отдават на концесии. Те са елемент от националната сигурност

Корнелия Нинова: Железници, пристанища и летища не трябва да се отдават на концесии. Те са елемент от националната сигурност

БДЖ е бъдещето на екотранспорта у нас с едва 0,4% въглеродни емисии

„Развитието на жп транспорта като стратегически сектор е безусловен приоритет за БСП в следващия мандат“. Това обяви днес на среща със служители на „БДЖ-ПП“ – Варна лидерът на БСП и водач на листата на коалиция „БСП за България“ в морската столица Корнелия Нинова.

„Зелената сделка ще даде нови възможности за развитието му, защото с отделяните едва 0,4% въглеродни емисии, той е един от най-екологичните, евтини, бързи и сигурни видове транспорт, коментира тя. Европа заделя 5,8 млрд. евро за инвестиции в жп инфраструктура и няма никакви пречки България да не стане част от единната европейска жп мрежа“, добави Нинова.

Тя беше категорична, че в следващия мандат БСП ще настоява всички основни и съпътстващи дейности в БДЖ да останат държавни, още повече че те са елемент и на националната сигурност.

„Няма логика Варна, която е Източната граница на Европа, врата между Изтока и Запада и е част от редица транспортни коридори, има пристанище и летище, да не фигурира като поделение на картата на БДЖ-структурата“. Така отговори водачът на листата на „БСП за България“ във Варна на притесненията на служителите на подразделението в морската столица.

Тя бе категорична, че географското местоположение на морската столица и наличната транспортна и логистична инфраструктура са определящи за ключовата позиция на Варна в модернизирането на жп мрежата в страната и възраждането й като водещо трасе за товаро и стокооборота.

Водачът на варненската листа припомни и че жп превозът е без алтернатива в отдалечените и малки населени места в страната, където автотранспорт няма и всеки друг начин за придвижване е непосилно скъп за местните хора.

Корнелия Нинова обеща на работещите в железниците Варна да си върне административното управление на пътническите, товарните превози и локомотивното депо, а БСП де се превърне в основен двигател на държавнически решения за по-адекватно заплащане в сектора, обучение на кадри, които да гарантират сигурността на жп превозите и спешна модернизация на железопътната инфраструктура в страната.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!