Корнелия Нинова: За БСП тема номер едно са цените, инфлацията и доходите

Корнелия Нинова за премиера: Вместо да се моли на Франция и Гърция за ваксини, да започва разговори с Китай и Русия, като европейските лидери
Ако намалим ДДС на регулираните стоки, гарантирано ще падне цената и до крайния потребител

„За нас темата с цените, инфлацията и доходите е абсолютно номер едно във вътрешен план. Свикваме трите съвета – икономика, финанси и социален, те са експертните на коалицията, с предложения да обсъдим на първо четене някои идеи. Ние предлагаме 3 посоки на разсъждение, които след това да се обединим и изчислим колко ще струват.“ Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в ефира на БТВ, като припомни, че през месец юни предстои и актуализация на бюджета.

Първата група действия, която Нинова предлага, са данъчни въпроси. „Дали е възможно да намалим ДДС на регулираните стоки, защото това е гаранция, че ще падне цената и до крайния потребител. Например – ток, парно, вода през КЕВР, където са регулирани цените. Друг данъчен акцент можем да потърсим през акциза на горивата, макар че ние сме на най-ниските горива в Европа“, обясни тя.

По отношение на семействата, бедните хора и помощ на работещите бедни – минимален праг, който да е необлагаем минимум. По отношение на пенсионерите тя обясни, че се разработват няколко варианта за преизчисление на пенсиите. „Това е стара политика на БСП и държим да бъде обсъдено“, каза още тя.

Друго направление на работа, която очерта, е налагане на таван на някои цени. „В Европа Мицотакис наложи таван на печалбите на фирмите, Румъния наложи таван на цената на енергията, Полша намали ДДС на тока на 5%, а на газа 0%, Педро Санчес предложи таван на цени на храни и това беше сериозно обсъдено на срещата на премиерите в Брюксел. Така се действа в някои европейски държави, това дава ефект и помага на хората“, посочи министър Нинова, като допълни, че трябва да бъде фиксирано и определението “енергийно бедни“, както и да се обсъди въвеждане на т.нар. “водни помощи“.

„Вчера сме обсъждали с министъра на финансите и той вече е възложил на екипи да изчисляват възможните варианти“, заяви Корнелия Нинова. По думите ѝ ДДС на нерегулирани цени не винаги ще доведе до намаляване на цената, но на регулираните цени – това са лекарствата и цените през КЕВР, всяко намаляване на ДДС води до намаляване на цената. „Намаляването на ДДС на регулираните стоки много ще помогне и на икономиката и фирмите“, допълни вицепремиерът.

Според Корнелия Нинова БСП са против замразяването на минималната работна заплата на 710 лв. и предлагат тя да бъде повишена.

По думите ѝ напрежение между “Продължаваме промяната“ и “Има такъв народ“ има, то е притеснително и допълни: „Нещата започнаха от избора на гуверньор на БНБ. Нашата позиция като коалиционен партньор е чиста и ясна от самото начало – че и двамата кандидати не трябваше да са партийно излъчени депутати. Трябваше да се търси консенсусен човек, от бранша, банкер с тежест.“

„В момента споразумението за правителството е фундамента, който държи коалицията. “БСП за България“ не спорим за постове, не предизвикваме скандали, не се караме за пари и договори. Ние държим на принципните неща и да се спазва споразумението, както и на държавническите решения. Тежки времена са затова предлагаме да започнем с темата за цени, икономика, да помогнем на семействата, това може да ни обедини“, смята Корнелия Нинова.

Тя благодари на всички коалиционни партньори за изготвянето на законопроекта за колекторските фирми. „Това беше тежък и труден процес, всички от тях се включиха, дадоха много смислени предложения. Законът стана добър, той вече е абсолютно необходим“, категорична бе тя, като допълни, че по този начин ще се помогне на хората, подложени на натиск от потребителски кредити и фирмите за бързи кредити. „Този закон за колекторите урежда тези взаимоотношения, досега в България нямаше никакви уредба. С този закон слагаме ред и правила“, поясни тя.

„Този закон съм го приела като лична кауза – 4 млрд. лв. се въртят в този сектор и не знам колко вече стотици хиляди души са притиснати от тези колектори“, заяви Нинова.

Според Корнелия Нинова предложението на БСП за смесено гласуване – машинно и хартия не се подкрепя от коалиционните партньори, но левицата абсолютно колегиално ги е информирала преди да направят тази стъпка.

„Ние бяхме един от основните инициатори за въвеждането на изцяло машинно гласуване, но минаха няколко избора и видяхме недостатъците“, обясни лидерът на БСП и изтъкна един държавнически: „Машинното гласуване изчисти невалидните бюлетини, пребори се с пороците с гласуването, но доведе до ниска избирателна активност. Това означава ниска легитимност на държавните органи, ние не сме достатъчно представителни.“

Отделно, чисто партийно, БСП има решение на своите органи да внесе това предложение, тъй като техните избиратели бяха в най-голяма степен засегнати от това. „Така ще дадем възможност на повече хора да гласуват, да не се страхуват. Въпрос на изборната администрация, на МВР и на всички нас е да не допуснем злоупотреби с бюлетините“, обясни тя.

„Българското правителство и парламент не са взимали решение за износ на оръжия и боеприпаси и се надявам това да остане така. Точно обратното – българският парламент и правителство имаме решение за подпомагане на Украйна само с хуманитарна помощ и го изпълняваме – хуманитарна помощ, защитни облекла за цивилното население. Вярвам, че това ще остане така, защото за нас е червена линия“, заяви лидерът на БСП и министър на икономиката и индустрията. По думите ѝ партия “Възраждане“ изключително много злоупотребява с тази тема, поднасят невярна информация и това е опасно за националната сигурност.

„България внася редовната си вноска много от преди войната и много след войната ще внасяме в Европейския съюз. Това са вноските, които всички държави-членки внасят в общия бюджет и фондовете на Европейския съюз“, заяви Нинова по повод изказването на Жозеп Борел, че България участва във финансирането на оръжията, които ЕС доставя в Украйна и допълни, че как се разпределят тези средства решава Европейската комисия.

Според Нинова по темата дали да бъдат доставяни оръжия за Украйна има различни мнения в управляващото мнозинство и припомни, че “Демократична България“ имат позиция за износ на оръжия и боеприпаси. „За нас, като коалиционен партньор, това е червена линия и сме заявявали, че ако се стигне до такова решение, ние се оттегляме. Процедурите и законите в България са такива, че окончателно трябва да се подпишат документите от министъра на икономиката и индустрията. Заявявам категорично за пореден път – не бих си сложила подписа под това, по принципни съображения“, категорична бе тя. Според Нинова няма как да искаш мир и спокойствие и да снабдяваш страните във войната да продължават да се убиват. „Уточнявам, че ние не изнасяме оръжия нито за Украйна, нито за Русия и това е от подписването на Минските споразумения“, каза още тя.

Вицепремиерът обясни, че мнението против износа на оръжия на повечето български граждани се базира единствено на социологически проучвания.

Тя припомни и че по време на заседанието на Министерски съвет и при решението за създаването на батальонната група на територията на България, в която участват и чужди военни, четиримата министри на БСП са гласували “въздържал се“.

По думите ѝ мнението на военния министър, че ако България даде оръжия за страна, която е жертва, това не е директно въвличане във война е лично негово мнение, а важно е решението на Министерски съвет. „Не е странно да има различни мнения в коалицията, ние сме партии с различни програми, идеологии, важно е да намерим общото решение“, каза още тя.

„Обявяването на Митрофанова за персона нон грата означава скъсване на дипломатическите отношения с Русия и това не е добре за България, българската икономика и българския национален интерес“, категорична бе тя, като допълни: „Ние сме против санкциите традиционно, както и против България да наложи вето на вноса на газ и петрол от Русия, това ще е много тежък удар“, заключи Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!