Корнелия Нинова: Извикайте министър-председателя и министъра на отбраната да обяснят сделката за новите самолети

Корнелия Нинова: Бюджет 2020 на правителството е на застоя. БСП ще предложи бюджет на развитието
Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Вчера изненадващо от медиите разбрахме за среща на министър-председателя с американската компания Lockheed Martin от пуснато официално прессъобщение за водени разговори за закупуване на нови 8 самолета F-16.

Нещо повече – от съобщението става ясно, че Министерство на отбраната вече е пуснало писма-заявки, свързани с проучване на възможностите за придобиване на още 8 броя самолети, на нови 3 координатни радари, поддръжка на оперативния център за въздушен суверенитет и друго високо технологично оборудване. Тази информация поражда много въпроси, на които държим днес да поканите министър-председателя и министъра на отбраната да дойдат в парламента и да отговорят. Не само на народните представители, а и на българското общество. За какви параметри на сделката става дума.

Предвижда ли бюджетът за 2021 г. средства за финансирането на тази сделка? Искаме да питаме министър председателя 5-те млрд. лв. заем от миналата седмица за това ли са? Защото с тези нови 5 млрд. лв. заем, дългът, който ни оставя правителството на Борисов вече надхвърля 30 млрд. лв.

Уважаеми народни представители и български граждани, всички знаем, че се задава безпрецедентна социална и икономическа криза. Всички знаем фактите от последните месеци, оповестени от НСИ – падат инвестициите, износът и вносът на държавата вървят надолу, цените растат, а доходите – не. Това означава обедняване. Правителството няма план за преодоляване на социално-икономическата криза. Днес същественото е да се осигури план, конкретни мерки и да се гарантира тяхното финансиране – от бюджета за възстановяване на икономиката и за подпомагане на стандарта на живот на българите.

И не мислете, че с 50 лв. към пенсиите ще решите тези проблеми. Истинският начин да ги решите е преизчисляване на пенсиите, което ще струва 1 млрд. лв. Искаме да видим този 1 млрд. за увеличаване на доходите и ясен отговор колко милиарда ще похарчите за тази сделка.

От името на ПГ на „БСП за България“ внасям процедурно предложение да извикате министър-председателя и министъра на отбраната. Най-малкото, което трябва да направят, е да информират българското общество. А най-многото – този въпрос да бъде дискутиран тук, където му е мястото – в българския парламент в парламентарната република. Обратното означава, че продължавате порочния модел на едноличното взимане на решения и унижение на парламентаризма.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!