Корнелия Нинова: Имаме право да претендираме за автентични носители на промяната

Корнелия Нинова: Знаем какво трябва да се направи за справяне с АЧС
Втора част от изказването на Корнелия Нинова пред 50-ия Конгрес на БСП

Уважаеми другарки и другари,

За краткото време от 4 години, в изключително трудна обстановка и отвън, и вътре в партията, постигнахме много. Мога да говоря дълго за постиженията, но по-добре да погледнем към бъдещето. Приемете, моля, най-искрената ми благодарност за труда, усилилията, енергията и саможертвата, която направихте за тези 4 години. Хулиха ни, манипулираха общественото мнение, лъгаха за БСП, но не ни пречупиха. Изкушавам се тук да цитирам една мисъл: „ Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, а малките умове – хора“. Не обръщайте внимание на малките умове. Нека се стремим да достигнем великите умове, защото е време за смели идеи и категорични действия. България има нужда днес от нов път на развитие и ние, българските социалисти, сме си извоювали правото през тези 4 години, че можем да осигурим този нов път на развитие. Някои ще питат -защо точно вие. Други ще кажат, че БСП също участва в управлението на прехода и допусна своите грешки. Така е.

Но защо БСП?

Първо. Ние сме единствената партия, която призна грешките си в прехода и се извини. Ще припомня как- защото това се забравя, а е важно. Самооценкатата, дадена от Конгреса на 8 май 2016 г.: „Ние не успяхме да отстоим и реализираме прехода на социалния модел. След всеки мандат на БСП губихме много избиратели и доверие. Основната причина е, че въпреки постигнатите икономически и социално подобрения, не се направи промяна на установения социално-икономически модел и на начина на упражняване на властта.

Всички други партии се обявяват за безгрешни, за самодостатъчни. Ние сме единствената партия, имала смелостта да признае отговорност за прехода, да признае грешки и сме единствената, имала мъдростта да ги отрече и готовността да не ги повтаря. И ето днес предлагаме да поправим онова, което сме отбелязали в тази самооценка. Да направим промяна на установения модел на прехода.

Други българи казват, че сме еднакви. Обещаваме докато ни изберат, след това забравяме обещаното и се стремим единствено към лични облаги. Че се сговаряме задкулисно и власт и опозиция ставаме едно и също – политическата класа на статуквото. Може и да е било така , но в последните години БСП променяме този модел на правене на политика и успяваме. Днес автентично можем да претендираме за носители на промяната, защото още преди 4 години първи назовахме проблема, който днес припознават всички българи, протестиращи на площадите. Тогава го нарекохме паралелна държава.

Това, уважаеми другарки и другари, беше на 4 януари 2017 г. Когато за пръв път заявихме това, помните ли как всички се нахвърлиха върху нас. Народът бе държан в страх, владееше го апатия. Имахме поробена държава от свои. На следващата година, на 26 юли 2018 г. , се обърнахме към нашите сънародници с думите: „Ние, БСП, не предлагаме алтернатива на ГЕРБ, а на модела, създаден в годините на прехода, за който всички партии имаме принос. Днес не се обръщаме към опонентите си, а към народа си. Можем ли да събудим и обединим националната си енергия, да сложим край на прехода и да очертаем хоризонт и друг път на България? Да се освободим от страха и апатията, от разделението в миналото българи срещу българи и да се обединим- българи за бъдещето, около няколко ключови за съществуването ни като народ и държава въпроси? А те са – върховенство на правото, демографска криза, икономика, образование, здравеопазване и бедност.“

И тогава, през 2018 г., пак бяхме сами. Но днес имаме най-големия съюзник. Днес хиляди искат същото на протестите в български градове и европейски столици. Ето защо казвам, че имаме право да претендираме за автентични носители на промяната.

Скъпи другарки и другари, не искаме да яхаме протеста, не искаме да го присвояваме. Подкрепяме го. Но нека да бъдем и обективни в оценката за фактите – докато други мълчаха и угодно пригласяха на властта, ние четири години показвахме уродливите й прояви. Всеки един от вас лично понесе ударите и несгодите на тази власт.

Моля, отворете книжката с документите на Конгреса и вижте какво пише на първата страница – думи на нашия първоучител и учредител Димитър Благоев: „Много е важно да схване человек задачите на своя век. Според това доколко человек схваща тия задачи, доколко ги разбира, дотолкова може да бъде полезен като обществен деятел.“

Ние, българските социалисти, като прогресивни хора, разбрахме предизвикателствата на нашето време още тогава и назовахме проблема, директно в очите, смело и непоколебимо. Вече 30 години живеем в преход, за който всички политически партии носим своята отговорност. В тези години икономически кръгови си купиха политици от всички цветове. Който и да е на власт, тази спойка от пари и политика продължава да управлява и да се възпроизвежда. Тя е скритата паралелна държава и дърпа конците на истинската. В последните 10 години, в които управлява ГЕРБ, към тези проблеми се добавиха нови. В България се установи авторитарна власт. Свободното предприемачество е убито. Свободата на словото е потъкпана. Различното мнение е преследвано. Разгражда се държавността. Заличава се разделението на властите. Демократичните институции не работят. Държавата е превзета от малцина. Народът е поробен и държан в страх от свои. Корупцията е държавна политика, а безнаказаността е гарантирана със закон и това не може да продължава. Този модел ни убива. Той не може да бъде кърпен, той трябва да бъде сменен.

Как?

Днес всеки вижда тази смяна по различен начин. ГЕРБ предлагат промяна в Конституцията. Това не е промяна, това е поредната крачка към узаконяване на авторитарната власт. Те премахнаха преамбюла с основните човешки ценности – мир, свобода, хуманност. За 10 години унищожиха правовата, социалната и демократичната държава на практика. Сега искат да узаконят това унищожаване и де юре, премахвайки ги в Конституцията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!