Корнелия Нинова: Настояваме в парламента веднага да се разгледа предложението на БСП за видеонабюдение на изборите

Корнелия Нинова: Настояваме в парламента веднага да се разгледа предложението на БСП за видеонабюдение на изборите
С Демократична България ще си сътрудничим на експертно равнище за честни и прозрачни избори

„Днес е поредната ни среща с партии и граждански организации за честни избори. С днешната среща, на която са поканени 12 организации, ставаме над 50, които приемаме една обща декларация с основни принципи за взаимодействие и помощ за гарантиране на честни избори.“

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред медиите преди началото на третата поредна среща, която БСП организира с партии организации за общи действия с цел гарантирането на честността и прозрачността на парламентарните избори.

„Всички ние настояваме веднага да се внесе за разглеждане в парламента нашето предложение за видеонаблюдение в изборния ден. По-точно – за броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. Нашият законопроект е внесен на 21 януари и до ден-днешен няма движение по него въпреки настояването ни. За нас това не е изненадващо, защото управляващите се страхуват от истината за изборите и очевидно не искат да придвижат въпроса за видеонаблюдението. Но за нас този въпрос е изключително важен“, подчерта Нинова.

На въпрос дали са водени разговори с „Демократична България“ и Мая Манолова относно опазването честността на изборите, лидерът на БСП отговори: „Както обещахме, поканихме и „Демократична България“, и Мая Манолова на среща. Имахме разговор с „Демократична България“, на който се разбрахме да си сътрудничим на експертно равнище, да си помагаме взаимно с нашите членове в секционните комисии, със застъпници и наблюдатели и с тяхната платформа „Ти броиш“. С тях ще продължим на експертно равнище да уточняваме нещата. Мая Манолова нито отговори на поканата ни, нито присъства на днешната среща. Очевидно темата за общ фронт за честни избори не е интересна за нея“.

„Всички знаете, през годините сме били свидетели на манипулации, на натиск върху хората, на купен и корпоративен вот. В момента ситуацията е още по сложна заради кови кризата и страха на хората да излязат да гласуват. Tака че задачата ни става двойно по-важна – да осигурим максимална избирателна активност и да гарантираме на българските граждани, че гласът им ще бъде отчетен така както е подаден“, каза Нинова пред събралите се представители на партии и организации.

„Първото, което ви предлагаме – една декларация, която е принципна за обединяване на усилията ни за честни и прозрачни избори. След като всички организации се обединим зад тази декларация, да преминем на едно работно и оперативно ниво на взаимоотношения като си сътрудничим по места за това – да имаме своите представители, членове, застъпници наблюдатели във всяка секционна избирателна комисия. Да си сътрудничим в деня на изборите за подаване на сигнали за обмен на информация“, заяви още тя.

Нинова изрази надежда, че обединението на усилията ще се изрази и в действия за повишаването на избирателната активност. По нейните думи едно от най-опасните неща в правовата, в демократичната държава и в политиката е представителите в парламента да нямат достатъчно легитимност заради ниска избирателна активност.

„Това означава недостатъчна тежест и легитимност на българския парламент, а това крие сериозни рискове за държавността. Това е надпартиен интерес. Когато голяма част от гражданите не се чувстват представени в своя парламент, то това е проблем не на една партия, а на България, на държавата“, подчерта лидерът на българските социалисти.

„Обръщаме се към вас с искрено желание – кой с каквото може, със своите възможности, да се включим в този общ фронт. Отворени сме за вашите мнения и предложения за гарантиране на честността на изборите“, завърши своето встъпително слово Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!