Корнелия Нинова: Нашата цел е възстановяване на икономиката и грижа за хората

Корнелия Нинова: Ключовата дума за нас за този сезон е несигурност. БСП дава ясна и конкретна алтернатива
Управлението на Борисов разгради държавността и я предаде на задкулисието

Уважаеми български граждани,

Кризата с коронавируса доказа необходимостта от промени, за които ние от коалиция „БСП за България” говорим отдавна. Промени в модела на здравеопазване, в икономическия и в социалния модел и грижата за хората – никой да не бъде забравен. Правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти нито разбира тази цел, нито има капацитет да я изпълни. Тяхната е оцеляване до края на мандата. Икономическите и социални мерки не работят. Доказват го фактите: близо 150 000 нови безработни, 1% получили помощ по мярката „60:40”, два месеца милиони хора обеднели без работа и доходи, при ръст на цените между 10 и 15%, излъгани земеделци, че държавата ще им изкупи продукцията. Излъгани също, че държавата ще им осигури да влязат в търговските вериги, общини на прага на фалита, данъчни промени, направени по думите на премиера: ”Ще пробваме и ако не работи, ще ги отменим.” Работа на парче, на принципа „проба-грешка”, нестабилност, несигурност и липса на перспектива. Така не се управлява държава. Необходими са ни 5 неща, които ние започнахме да правим:

Първо – професионалисти икономисти и финансисти, не калинките на властта правят реална оценка и прогноза. Българското правителство прогнозира  минус 3% на БВП, а Европейската комисия минус 10%. Ако е минус 3, дефицитът ще се компенсира с 10 милиарда лева заем. Но ако е минус десет – какво ще се случи, уважаеми управляващи?

Второ, планират се финансите. А някой разбра ли все пак какво е състоянието на бюджета, че миналата седмица отново министърът на финансите каза, че сме на излишък от милиард и половина, а премиерът отново, че сме на минус 3 млрд.

Трябва това да започне сега, да не се чака есента. Ясна ни е вашата цел – да се финансира всичко наесен, защото предстоят избори. Да се потушава напрежението. Но това не е държавническо мислене. Парите, инвестирани днес, ще спестят много от проблемите, които ни чакат наесен.

Трето, определят се секторите, които произвеждат най-голям процент от БВП и където има най-много работници.

Четвърто, цялостен план за държавно подпомагане на тези сектори, които ще издърпат и другите – съпътстващите ги. Пето – определят се засегнатите от кризата групи хора – бедни, безработни, в неплатен отпуск, пенсионери и се се осигурява безвъзмездна помощ, както прави цял свят и цяла Европа. Това е инвестицията в най-ценното – човека. Целият държавен и институционален ресурс би трябвало да е ангажиран да работи в тази посока.

Вместо това – в последните седмици сме заляти от записи, записки, есемеси, джиратари, джиранти, приели, неприели джирата. Правителството управлява не с видими решения на институциите, а с невидими записки между бизнесмени. Правителството управлява не с контрол към държавната комисия по хазарта и НАП, а с ценни указания на девойки в тези държавни служби от министъра на финансите. Докато ни обясняват как 20 милиона лева за деца с увреждания ще сринат бюджета и ги няма в държавата, виждаме, че едни 20 млн. са се размятали за финансиране на медиите. Свобода на слово ли? Това изглежда илюзия в България. Години наред говорим, че има паралелна държава. Тя е увила България в пашкул и я притиска до задушаване, изсмуква силите й. Ето я наяве, виждате я в последните седмици.

Уважаеми народни представили,

Има една мъдра книга, която бих препоръчала на всеки, който е решил да се занимава с политика – „Защо нациите се провалят“ на Дарон Аджемоглу  и Джеймс Робинсън. Тя се занимава с това къде са корените на силата, просперитета и бедността. И защо мислите, че се провалят? Дали причината е в културата, географията, или в незнанието за правилните политики? Нито един от тези фактори не е определящ. От римско време до днес, в основата на успеха на всяка нация стоят създадените от човека институции. Управлението на Борисов нанесе много вреди на България, но има една огромна – обезсили институциите, разгради държавността и ги предаде на задкулисието. Днес задкулисието управлява държавата.

Време е за равносметка и за плащане на политическа сметка. Време е премиерът, а не бушоните му, да дава отговори. Ако премиерът не е знаел какво се е случвало в държавата, той не е за този пост. А ако е знаел и не е е взел мерки, той е съучастник – и днес той трябва да отговаря какви ценни указания се дават на уж независими държавни органи и какво получават срещу това онези, които им дават указания. Как един бизнес поема ангажимент към друг да го „съпортва“ пред независим държавен орган.

Г-н Борисов, има ли случващото се връзка със 111-тото място, което България заема по свобода на словото? И финансират ли се медии срещу политически поръчки? Най-важният въпрос – ще остане ли безнаказано всичко това, уважаеми български граждани. Ще има ли най-накрая справедливост?

Обръщам се към всички вас – смели и здравомислещи, милеещи за България, за семейство, за деца хора. Не се страхувайте, ще ни разединяват, ще ни противопоставят, но ние трябва да се обединим. Можем да спорим за данъчни системи и здравни модели, можем да бъдем различни, но можем да бъдем и едно, когато трябва да си върнем държавността и да я подчиним на служба на народа, а не на задкулисието.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!