Проф. Георги Михайлов: Икономическите последствия от коронавируса са много по-опасни от медицинските

Проф. Михайлов: Необходима е нова философия на управлението на здравеопазването, а управляващите не дават такава

„Медицинската част на проблема с коронавируса приключва. Ние трябва да се върнем по-бързо към нормалния си живот. Да се отворят училища и детски градини, както направиха повечето европейски държави. Почти половината от държавите в ЕС отвориха училища и детски градини. Вредите ще бъдат много по-големи, ако не се отворят. “

Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов пред Канал 3. По думите му част от мерките са можели да бъдат избегнати, в това число затваряне на паркове и детски градини.

„Имаме няколко запитвания към Конституционния съд, които се отнасят до части от извънредното законодателство. Едно от тях – въпросът за следенето на трафичните данни, което според така приетия закон, остава да действа и след приключването на извънредното положение“, припомни още Михайлов.

По отношение на сегашния закон за здравето, депутатът изтъкна, че за пореден път в практиката на 44-тото Народо събрание в един закон се променят 15-16 закона, което по думите му не е правилна процедура. Михайлов подчерта, че като здравен специалист му е направило впечатление, че в първия член на закона, на една плоскост с коронавируса са били поставени някои заболявания, които вече не съществуват или са особено опасни инфекции.

Личното мнение на професора е, че коронавирусът не е особено опасна инфекция. Една от причините е, защото процентът на смъртност е по-нисък от този на по-тежки заболявания. „Информацията е в основата на паниката от КОВИД-19. Икономическите последствия са много по-опасни“, смята още проф. Михайлов. Той припомни, че по настояване на левицата е било отменено предложението в закона – министърът на здравеопазването да има право еднолично да обявява извънредни мерки.

Във връзка с възможността от обявяване на нови мерки при трайно наличие на над 100 заразени от коронавирус дневно, Михайлов подчерта, че е важно да се отчете дали тази цифра няма да се повиши заради повече направени тестове.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!