Корнелия Нинова: Парите да помогнат на хората, а не на правителството да оцелее

Корнелия Нинова: Бюджет 2020 на правителството е на застоя. БСП ще предложи бюджет на развитието
Извънредно положение не означава безконтролно положение

„Внесохме проект за решение за създаване на временна комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на Covid-19.

Извънредното положение и извънредната епидемична обстановка налагат извънредни разходи, тъй като последиците от кризата се отразиха на развитието на икономиката, на доходите на хората, доведоха до ограничение на стокооборота, така че е съвсем логично да се предприемат мерки за компенсиране и подпомагане както на малкия и среден бизнес, така и на онези хора, които пострадаха от пандемията. Но извънредно положение и извънредни разходи не означава безконтролно положение.”

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание. Тя допълни, че много години наред българските граждани са свидетели, че правителствата на ГЕРБ харчат парите на българските данъкоплатци непрозрачно, със субективни решения, а понякога и с партийни пристрастия.

„Многократно сме сигнализирали,  че извън бюджета, с постановления на Министерски съвет се харчат между 1.5 млрд. и 2 млрд. от МС без санкция на Народното събрание и без актуализация на бюджета. Многократно сме били свидетели за еднолични решения на премиера Бойко Борисов, който, пътувайки с джипа из страната,  през прозореца обещава и раздава милиони по свое усмотрение, без оценка на ефекта от това, най-често за партийни цели или предизборно”, каза Нинова.

Тя подчерта, че Сметната палата и Конституционният съд са били сезирани от БСП  по тези поводи.

„В тази ситуация, която изисква да се помогне на най-много българи, пострадали от кризата, когато се очаква да се изтеглят нови заеми и да се изхарчат заради последиците от кризата- е 2 пъти по- наложително да има контрол и прозрачност върху тези харчове.

Най-важно е парите да помогнат на хората, а не на правителството да оцелее до края на мандата.”, подчерта председателят на БСП.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!