Корнелия Нинова качва ген.Румен Радев на събора на Петрова нива

Корнелия Нинова качва ген.Румен Радев на събора на Петрова нива

Първата обществена изява на ген.Румен Радев като кандидат-президент на обединената левица се очаква да бъде на 20 август (събота) на Петрова нива, където всяка година се провежда възпоменателен събор по повод Илинденско-Преображенското въстание.

Лидерът на партията Корнелия Нинова е решена да представи кандидата на широк народен събор, по подобие на  Бузлуджа, където тази година, заради закъснелите номинации, червените не успяха да  покажат своя кандидат.

Социалистите винаги са участвали активно в съборите на Петрова нива, традиционно организирани от община Малко Търново и Съюза на тракийските дружества. Председател на съюза е Красимир Премянов, дългогодишен член на Националния съвет на БСП. Активен съмишленик на тракийците е Стафен Данаилов, тъй като баща му е бил един от най-уважаваните водачи на тракийците у нас.

До събота обаче ген. Радев трябва да извърви цялата партийна процедура по номинацията си като официален кандидат на БСП и АБВ.

След като президентът подписа указа за освобождаването му от действителна военна служба, той вече няма пречки да стане партиен кандидат.

Очаква се в сряда Националният съвет на БСП да се събере, за да излъчи претендента за „Дондуков“ 2 от името на партията.

Изпълнителното бюро вече взе решение за свикване на пленума. След най-висшия форум на БСП ще последва свикване и на Националния съвет на АБВ, за което ръководителите на двете партии вече се били договорили за това.

Казусът с ген. Радев бе една от причините за отлагането на пленума на БСП, който трябваше да се проведе на 14 август. „На 9 август отложихме насрочения за 14-и пленум заради два казуса – с ген. Радев и с Мая Манолова“, припомниха от „Позитано“ 20. Тогава ген. Радев още не бе освободен от действителна военна служба, но в сряда Министерският съвет одобри, а президентът веднага подписа указа за освобождаването му.

Националният омбудсман Мая Манолова има шест дни, до сряда, да реши дали да хвърли оставка като обществен защитник и да се хвърли в битката за президент или не.

Оставката на Манолова е необходима заради волята на социалистите, изразена във вътрешнопартийното допитване, партията да участва на изборите в коалиция, обясниха от соццентралата. Това означава, че кандидатът става партиен кандидат, а омбудсманът е длъжен да бъде надпартиен.

„На основание чл. 158 от Изборния кодекс и чл. 14 от Закона за омбудсмана, тя не може да бъде посочвана и регистрирана за кандидат-президент от името на партия или коалиция, докато заема поста омбудсман. Той е надпартиен и деполитизиран.Съгласно изискванията на закона, за да бъде номинирана от БСП, тя трябва да напусне досегашния си пост“, написаха от централата на БСП в официалното съобщение за отлагането на пленума.

Манолова още не е информирала бившите си другари по партия какво е решението ѝ.

Всичките шест възможни претенденти за президентския пост – ген. Румен Радев, Мая Манолова, Илияна Йотова, проф. Румен Гечев, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Таско Ерменков и Марио Трайков, трябва да подпишат стандартна бланка-декларация, че са съгласни името им да бъде обсъждано като партийни кандидати. Всички вече са информирани, че трябва да го направят. Всеки един от тях може да даде отговора си  „на коляно“ в последния момент, дори в деня на пленума, докато не започне обсъждането на съответната точка от дневния ред.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!