„Комерсант“: Отношенията между Москва и Киев тръгват към най-ниската си точка

"Комерсант": Отношенията между Москва и Киев тръгват към най-ниската си точка

Две руски ведомства се занимават с престъпленията на украинските диверсанти, заловени тези дни в Крим.

Следственият комитет разследва как са загинали командосът от Федералната служба за сигурност (ФСС) и десантчикът, участвали в арестите, а самата ФСС събира доказателства, че задържаните са готвели диверсии на полуострова, пише „Комерсант“, цитиран от БТА.ФСС заяви в сряда, че е предотвратила по-рано този месец опити на диверсионно-терористични групи от Украйна да проникнат в Крим. Киев отхвърли обвиненията в тероризъм. „Комерсант“ разказва за самопризнанията на арестувания украинец Евгений Панов, който бил инструктиран от украинското военно разузнаване да обиколи големите градове в Крим и да избере обекти за взривяване.

Той избрал химически завод, петролна база, фериботна връзка, газопровод и военно летище, после се върнал в Киев и организирал доставката на оръжие и експлозиви на полуострова, анексиран от Русия през 2014 г. Вчера руски съд арестува Панов и неколцина жители на Крим, които му помагали, посочва вестникът и добавя, че според магистратите далеч не всички техни помагачи са заловени. Значи още не е ликвидирана цялата нелегална мрежа за диверсии в Крим с цел да бъде провален туристическият сезон, заключава „Комерсант“.

В сряда украинският президент Петро Порошенко нарече безсмислени и цинични обвиненията на Москва към Киев, че организирал терористична дейност в окупирания Крим. Водещите политически сили в Украйна – поне представените в парламента, обаче не бързат да подкрепят държавния глава, отбелязва „Лента“. В дипломатическата сфера Киев „прави къде повече шум и радикални изявления“, посочва руското издание. То определя като най-ярки думите на Дмитро Кулеба, украинския посланик в Съвета на Европа, според когото Русия „активно трупа истории за casus belli“ – за да получи повод за война. След въоръжения инцидент в Крим отношенията между Русия и Украйна стремително се връщат към най-ниската точка от 2014 г., изтъква „Ведомости“. Експерти на вестника търсят причините за станалото.

Според тях Киев се стреми с прецизни действия да поддържа напрежението и да пренасочва вниманието от сепаратистки Донбас към Крим, да протака мирния процес, да изостри ситуацията и да посрещне този месец 25-ата годишнина на независима Украйна в атмосфера на патриотично въодушевление. Изданието твърди, че за Москва сега не е изгоден нито инцидентът в Крим, нито „дори разгласяването му“. Според цитиран в статията бивш руски офицер по действията на властите в Москва „се усеща, че инцидентът ги е изненадал и няма готов план как да реагират“.

В момента няма нужда Русия да укрепва групировката си в Крим или войските по границата с Украйна, при все че Москва може да повиши бойната им готовност, коментира военният експерт Виктор Мураховски. „Ведомости“ уточнява, че сепаратистката Донецка народна република е спряла отпуските на всички бойци от силовите си структури. Печатът припомня изявление на руския президент Владимир Путин, че след кримския инцидент насрочената за септември в Китай среща в „нормандски формат“ за мирния процес в Украйна става безсмислена. За подновяване на тези срещи „Германия и Франция трябва да настоят Украйна да се откаже от силови действия“, предоставяйки гаранции за това, заявява председателят на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов, цитиран в „Росийская газета“.

„Това обаче няма да е лесно“ с оглед на вътрешнополитическата ситуация в Украйна, предупреждава той. Повечето украински политолози предричат за 2017 г. нови парламентарни, а може би и президентски избори и затова днешните уверения и обещания на сегашните украински власти не струват кой знае колко, твърди руският политик. Украйна съобщи вчера за руски военни подкрепления, изпратени на границата в Крим, посочва „РБК“. Всекидневникът цитира говорителя на Генералния щаб в Киев Владислав Селезньов, че в района са пристигнали механизирана рота с 5 камиона, която „се разгърнала в боен ред“, друга рота с 8 бронирани коли, както и системи за залпов огън „Град“. А украинските граничари забелязали там „през последното денонощие четири руски безпилотни летателни апарата“. Руското военно министерство не е съобщавало, че допълнително увеличава силите си във връзка с кримския инцидент, допълва „РБК“. „Северен Крим фактически се превърна в зона на бойни действия“, заявява обаче „Московский комсомолец“.
Източник:blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!