Корнелия Нинова: Обсъждаме намаляване на ДДС на някои храни, това е много отдавнашна битка на БСП

Корнелия Нинова: Обсъждаме намаляване на ДДС на някои храни, това е много отдавнашна битка на БСП
Необлагаемият минимум ще помогне на най-бедните хора, най-слабите и на работещите бедни

„В коалицията имаме напредък относно мерките за инфлацията, имаме поне начало на съгласие да ги направим в няколко посоки.“ Това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова пред медии в кулоарите на Народното събрание.

Тя обобщи следните данъчни мерки: „Намаляване на ДДС на някои храни, което е много отдавнашна битка на БСП, на хляб, плодове и зеленчуци, включително и нулева ставка се обсъжда. Намаляване на акциз и ДДС на горива, ток, парно и вода – това са стоките, на които КЕВР определя цените и това гарантира, че те ще бъдат по-ниски. Както и облагане на свръхпечалбите, натрупани в енергийните дружества – това обхваща и държавните, и частните. Защото решението да се вземе дивидент само от държавните енергийни дружества поставя държавния и частния сектор в неравнопоставено положение, а по Конституция те са“, обясни вицепремиерът и допълни, че не е справедливо да се вземат всички пари от държавните и да се оставят в частните дружества.

По думите ѝ от БСП настояват и предлагат няколко различни варианта за преизчисляване на пенсиите, а в коалицията все още има различни мнения относно ръста на минималната работна заплата. „Тоест нищо не е готово като решение. Важно е, че имаме много хубав разговор и много добро разбиране от партньорите“, каза още Нинова като допълни, че мерките трябва да са готови до актуализацията на бюджета през юни.

Корнелия Нинова заяви, че различия между партньорите има по две теми – таван на цените и необлагаем минимум. Тя се обърна към всички, които критикуват първата мярка, с въпроса: “Как е възможно и не изчезват стоки в Испания, Румъния, Гърция и Унгария? Това се прилага от месеци и няма сътресение, просто се помага на хората с таван на цените.“

Лидерът на БСП обясни, че внесеното от тях предложение за въвеждане на необлагаем минимум ще помогне на най-бедните хора, на най-слабите и на работещите бедни.

„В Министерството на финансите се разработват различни варианти в момента, включително и за намаляване на ДДС. Необходимо е финансово да се види колко по-малко приходи ще влязат от това и как те могат да бъдат компенсирани от други приходи. Ние даваме решение този друг приход да дойде от облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества“, каза още по темата министърът на икономиката.

Корнелия Нинова бе категорична, че позицията на БСП относно Украйна остава непроменена. „Тя е последователна, политическа, взета е на всички форуми на партията. Даване на още оръжия означава удължаване на войната. Ние сме за мир, спиране на военните действия и започване на преговори“, категоричен бе лидерът на БСП.

Принципна е позицията на левицата и относно Република Северна Македония: „Отново остава непроменена – да се изпълни двустранния договор между България и Република Северна Македония и тогава ще имат зелена светлина“, заяви Нинова.

„В политиката най-важно е да имаш позиция, тя да е ясна, да поемеш отговорност, да я изговориш и да имаш силата да я отстояваш“, заключи вицепремиерът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!