Корнелия Нинова сигнализира австрийското правителство и прокуратура за „Цанков камък“

Корнелия Нинова сигнализира австрийското правителство и прокуратура за "Цанков камък"
Лидерът на БСП завежда дела на всички, обвързали името й с проекта

В последните дни министър-председателят Борисов и депутати от ГЕРБ, в опити да заглушат корупционни скандали в управлението на суджука, твърдят, че проектът „Цанков камък“ е стартирал, докато съм била зам.-министър и, че съм обвързана с него. И двете са лъжа.

Проектът стартира в правителството на Симеон Сакскобургготски през 2001г. и нямам никакво отношение към него, дори и като зам.-министър в друго правителство от 2005 до 2007г. Личните нападки към мен нямат никакво значение, но имат значение членовете и симпатизантите на БСП и онези 1 милион българи, които ни подкрепиха на изборите. Заради тези хора и заради истината предприемам следното:

1. Депозирам до главния прокурор писмо, в което питам – при извършените разследвания от страна на прокуратурата в предишни години и в направените експертизи, разпити на свидетели и проверка на документи, фигурира ли по какъвто и да е повод и в каквото и да е качество моето име.

2. Завеждам дела на всички, които в последните дни обвързваха името ми с този проект и правеха внушения, че съм корумпирана – така, както на 23.05.2017 г. заведох дело на лицето Бойко Методиев Борисов за твърдението му, че съм била член на СДС и за това, че ме нарече „г-жа Лъжа“.

Както той, така и всички, които сега ме обвързват с проекта „Цанков камък“, ще отговарят в съда, където ще трябва да доказват несъществуващи факти.

3. Изпращам писмо до посланика на Австрия в България, като го моля той да информира австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя проекта „Цанков камък“ като корупционен. По този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал.

Както е известно този проект е в изпълнение на договор между България и Австрия, която участва във финансирането. През 2004 г. е сключено споразумение с „Verbundplan“ GmbH за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството. Самото строителство е изпълнено от консорциум от 3 австрийски фирми: “ Аlpine“, „Vatech hydro“ и „Verbundplan“.

Моля австрийската страна да провери твърдението на българския министър-председател и да се произнесе – участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои български политици.

Ние от БСП се обявихме за борба с паралелната държава и настояваме за пълната истина по този проект. Вярваме, че тя може да победи паралелната държава, която днес прикрива кражбите си с манипулации и лъжи. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!