Нинова: Предлагаме в 4 стъпки решение за паспортизацията на сградите с държавна помощ и грижа за хората

Нинова: Предлагаме в 4 стъпки решение за паспортизацията на сградите с държавна помощ и грижа за хората
При спечелване на изборите стартираме веднага процеса, но като реална антикризисна мярка за подпомагане на хората и бизнеса

„Управляващите от ГЕРБ и ОП създадоха огромен проблем за милиони българи и всички общини с техническите паспорти на сградите. За 11 години управление, само го отлагат, но не го решават.

И както винаги при тях – държавата се оттегля от ангажименти и оставя всеки да се оправя сам в най-тежката икономическа и социална криза“, констатира председателят на БСП Корнелия Нинова на нарочна пресконференция в централата на „Позитано“ 20 по въпроса за намерението на управляващите да стартират изготвянето на технически паспорти на сградите у нас, като собствениците на жилища да се погрижат за това и платят целия процес по изработката им.

Нинова обяви, че след разговори с експерти от БСП са изготвили работещо и конкретно решение. „В 4 стъпки предлагаме конкретно решение, което ще стартираме веднага при спечелване на изборите“, посочи лидерът на българските социалисти и информира за конкретиката:

„1. Правителството чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството събира служебно от всички общини съхраняваната в техните архиви документация за сградите (вместо всеки собственик или домоуправител да си я търси сам).

2. Министерството прави електронна платформа, информацията се дигитализира и става публична (както в редица европейски държави има дигитален сграден дневник).

3. Държавата заплаща обследването за хората и подпомага общините чрез два финансови механизма: целево от държавния бюджет и със средства от Плана за възстановяване и устойчивост (както можа да планира и изхарчи 4 млрд. лева за съмнително саниране на малък брой жилища).

4. Прави се списък на фирмите и специалистите, лицензирани за обследване и изготвяне на технически паспорти и той също се качва на дигиталната платформа и става публичен (така се избягва непрофесионалисти и близки до властта хора да действат проформа и да се присвояват средства за формално издаден документ)“.

Нинова обобщи категорично: „Този план съчетава конкретна помощ с грижа за хората и реална антикризисна мярка за подпомагане на бизнеса“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!