Корнелия Нинова: Темата „корупция“ не може да се мисли в мандати, КПКОНПИ е мъртвородена

Нинова към Борисов: Вчера беше опозицията, днес е журналистиката, утре на кого ще се опитате да затворите устата?

Предлагаме алтернатива

Преди две години беше създадена КПКОНПИ. Ако днес попитаме някого извън тази зала с какво свърза КПКОНПИ, повечето хора ще кажат – с незаконно придобитата тераса на нейния председател Пламен Георгиев.

Този, който е овластен да отнема незаконно придобито имущество, се оказва с такова. Какво последва от това? За награда, лично премиерът го направи консул в Испания. Това прилича ли ви на борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Не. Това прилича на стимулиране, покриване и награждаване с постове за корупция. За две години комисията доказа своята неефективност. Господин Цацаров сподели при изслушването, че ще се опита да я събуди. Вярваме, че ще положи всички професионални усилия, на които е способен. Но г-н Цацаров, тази комисия не е заспала, тя е мъртвородена.

Тя е такава, защото няма разследващи функции. Няма правомощия по Наказателния кодекс, не се занимава с разследване на корупция. Така я създаде мнозинството. Тя се занимава с административни процедури за конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество. И оттам нататък всичко отива в прокуратурата. „За противодействие на корупцията“ е само заглавие – в същността на работата й няма борба с корупцията.

Има твърдение в публичното пространство, че няма алтернатива на ГЕРБ и управляващото мнозинство. Има алтернатива. Предложихме я преди две години с друг закон, с други функции и начин на избиране на ръководството на КПКОНПИ. Не го приехте. Сега сме го внесли отново и вероятно скоро ще го гледаме. Съсредоточихме се върху това, че от „БСП за България“ предлагаме председателят да се избира от президента. По-важно е, че предлагаме друга структура, други функции, друг начин на функциониране на тази комисия, която да доведе до реален резултат, а не до формално подаване на декларации, проверка на документи и бюрокрация.

Многократно сте демонстрирали мандатно мислене. Темата „корупция“ не може да се мисли в мандати. Тя трябва да се мисли дългосрочно и визионерски. Сега президент е Румен Радев, подкрепен от БСП. Следващият мандат може да е друг човек. Ние предлагаме принципно решение на въпроса и то не е президентска република. А е реално функциониране на принципа на разделение на властите и на взаимен контрол между тях. Не е прецедент президентът да има представител в различни органи. Той има своите представители и в други такива. Не можете да ни убедите, че избраният от мнозинството председател, който да го проверя за корупция, няма да е зависим от него и да не съобразява решенията си с тези, които винаги могат да го издигнат и свалят. Това е принципно разбиране за работата на този орган, а не се свежда до персонални оценки. И преди не приехте нашия закон, най-вероятно и сега на второ четене няма да го направите, но е разумно е да чуете бележките на самите кандидати. При изслушването на г-н Цацаров, той заяви, че законът е несъвършен и има свои виждания за промени. Ние сме предложили част от тези промени за втори път и се надяваме този път разумно да ги разгледате.

Второто, което се внушава е, че БСП няма кандидат. Уважаеми народни представители, щеше да е върховно политическо лицемерие да се изправя пред вас и да кажа, че не приемаме този закон и тази комисия, защото е мъртвородена, не приемаме процедурата по избор на председателя, и при всичко това – да кажем, че предлагаме свой кандидат за председател. Очевидно кандидатурата, издигната от управляващото мнозинство, с подкрепата на ДПС, ще бъде избрана. Поради всички тези причини, ние не подкрепяме нито един от двамата кандидати.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!