Корнелия Нинова: Това е сезонът на алтернативата

Корнелия Нинова: Това е сезонът на алтернативата

Да бъдем държавници, а не едномандатни политици

Започваме втората сесия на 44-то НС. Пожелавам да е ползотворна и за парламента, и за народа ни. Поздравявам мюсюлманите в България за празника – бъдете здрави. Тази сесия започва на прага на две важни събития – председателството на Съвета на ЕС и приемането на бюджета за 2018 г.

Първото дава възможност да покажем, че България има достойно място в ЕС, но и да имаме възможност да поставим националния си интерес в контекста на разговорите за бъдещето на Европа такава, каквато я искаме – обединена и силна. За политиките по председателството, както сме декларирали още в началото на 44-то НС, имате нашата подкрепа, защото това е интересът на България. Но до края на годината ще представим пред вас и нашето виждане за важни въпроси, които би трябвало да влязат в двустранните и многостранни разговори следващата година по време на председателството.

Що се отнася до вътрешната политика – има много проблеми нерешени и нека някой не остане засегнат или обиден. Нито един от тези проблеми няма да пропуснем. Но ние искаме да поставим акцент върху няколко важни неща.  Поставяме си една стратегическа цел – намаляване на бедността и увеличаване на доходите. Много години наред, различни правителства и политически сили правят реформи, с цел подобряване на жизнения стандарт, но фактите показват, че тези проблеми остават нерешени. Защото днес вече имаме и работещи бедни – един на всеки десет. Имаме бедни пенсионери, бедни млади семейства, близо 2 млн. българи живеят на прага на бедността. За нас това е стратегическа цел, която искаме и мислим да постигнем с три средства – три ключови политики. Първата – образование и наука, втора – икономика и производство, трета – борба с паралелната държава и корупцията.

Колегите от мнозинството поставят темата за образованието, като свой приоритет. През годините се направиха много реформи и пак резултатът е тежък – 39% неграмотност. 2013 г.-12.3% деца напускат, 2014 г. – 12.5%, 2016 г. – 13.5%. Това показва процес, тенденция и несправяне с проблема. Законът за училищното и предучилищното образование, беше приет без анализ за очакваните резултати, и много добре знаете какви проблеми има днес. Сега се приемат наредби, държавни стандарти, заповеди, а през лятото учителите трябваше да се запознаят, да оценят, общо за един месец, 256 нови учебници. А фактът черно-бели учебници за бедни деца, цветни – за богати е цинизъм. Това е тежка дискриминация, задълбочаване на неравенствата- и вече го правите през децата. 1257 училища са под риск да загубят учениците си, да се закрият и не се знае къде ще отидат тези деца и 120 000 деца са ощетени от сливането от две в една година. С отказа ви на инат да приемете предложението за минимални прагове на заплащането на учени, доведохме до това, че един професор получава толкова, колкото един начинаещ учител, с уважение за всички, но това не е разумно. Заради некомпетентни управленски решения и проблеми в обществените поръчки, Министерството на образованието е на път да провали оперативната програма, защото четири години след старта й, са разплатени под 5%, а са договорени едва 25%. Спешно, наистина спешно,  с много разум, трябва да предприемем мерки за образованието. Това, което правите с издирването на децата и воденето на сила на училище, сигурно е ПР-акция. А това, до което стигна вицепремиерът Симеонов – държавата да отнема децата на родителите, е абсурд. Не е това начинът! Проблемът за отпадането на учениците е посочен в много изследвания. Той е в две измерения – бедност и неефективност на образователната система. Ето защо ние ще предложим алтернатива и тя е: промени в закона за училищното образование, въвеждане на минимални нива на заплащане в сектор наука и научна степен, един учебник в един клас за цялата страна и то като държавен ангажимент, издаван от Министерството на образованието. Надявам се, че черно-белите и цветни учебници дават аргумент в тази посока. Национална карта на нужните кадри на икономиката, планиране на броя паралелки, най-вече в професионалните училища, защото е абсурд училищната система и висшето образование да бълват безработни, а икономиката да наема хора отвън. Големият проблем е разликата в образователната система и нуждите на българската икономика. Това изисква планиране и държавнически поглед за години напред – каква икономика ще развиваме и какви кадри ще осигурим за нея.

Второто средство за борба с бедността е именно икономика и производство. Малкият и средният бизнес е на колене. Големите получават всички обществени поръчки, а малките са подложени на административен и политически рекет. Ще подкрепим всяко ваше усилие за административна реформа, но категорично ще се противопоставим на всеки натиск и изнудване на малък, среден и микробизнес. Трябва да проумеем, че през 2020г. европейските пари свършват. И макар и много късно, отново спешно, трябва да предприемем мерки за родно производство и икономика. Надявам се този път да подкрепите закона за храните, внесен от „БСП за България“. Да защитим родното производство, още повече на фона на категоричните доказателства вече за двойни стандарти в качеството на храните в Западна и Източна Европа. При вас, на банките ви, се намира нашият закон за държавните и общински предприятия, законът за публичните предприятия, чиято цел е да стабилизира държавната и общинска собственост и да даде възможност за инвестиции и нейното развитие. В предизборната кампания, когато говорихме за това, се отнесохте иронично и с бележка, че едва ли не връщаме стария режим на плановата икономика. Радвам се, че днес узряхте до идеята да създавате сами нови държавни предприятия. Изглежда това е еволюция в политическото мислене в дясно. Затова се надявам да подкрепите закона за публичните предприятия, който защитава държавната и общинска собственост. Една от нуждите на бизнеса, за да го развиваме като български и роден, е да получава адекватно финансиране. Ще предложим до края на годината на вашето внимание нов закон за „Банка за развитие“. Стига с това изкривяване. „Банката за развитие“ финансира шест големи бизнесмени в България, а не малкия и среден бизнес. Крайно време е това да се промени и в този закон ще ви предложим да се намалят лимитите на кредитите, които се отпускат, да се разбият на малки и да отидат до малкия и среден бизнес.

Третото средство за преодоляване на бедността и увеличаване на доходите е борбата с паралелната държава, която годишно краде 10 млрд. лв. Те изтичат в нечии джобове и не отиват за пенсии, здраве, социална система, за образование. Това е антикорупционното законодателство. Имаме своето предложение, обсъдено е с професионалните общности, приети са техните професионални бележки. Не претендираме за съвършенство. Днес ще го представим пред президента на републиката, след това пред европейските посланици и двамата еврокомисари – по върховенство на закона и комисаря по правосъдие. Ако не спрем, но истински, а не с имитация корупцията, няма да се справим нито със съвземането на икономиката, нито с увеличаване на доходите, нито с намаляването на бедността.

Избор на ВСС ни предстои. Предложихме шест перфектни кандидатури, според нас, професионално и морално, без квотен принцип и без договорки. Надяваме се да изберем най-добрите – тези, които ще проведат съдебната реформа такава, каквато я искаме – до бърз и обективен процес и справедливи присъди. Всички наши политики ще предложим в алтернативен бюджет за 2018 г, водени от тревогата за три неща – неграмотност, бедност и влошен здравословен статус на нацията. Гледаме на тези три проблема като елемент на националната сигурност. Нека като държавници, а не като едномандатни политици, да прозрем, че това са проблеми не само на настоящето. Това е огромен проблем на бъдещето на нацията. Защото неграмотна, бедна и болна нация няма бъдеще. Затова ще изработим алтернативен бюджет, в който ще предложим сериозни, аргументирани мерки за преодоляване на тези три проблема.

През първия сезон на този парламент показахме, че сме ясна и аргументирана опозиция. Този втори сезон бих нарекла сезонът на алтернативата. „БСП за България“ ще очертава различни възможности за развитието на България. Нека българските граждани да преценят кое е по-добро – това, което предлага управлението или това, което предлага „БСП за България“. И да направим своя избор.

На добър час и успех! / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!