Краят на една любов: Руснаците все по-малко ни смятат за „друзья“

Краят на една любов: Руснаците все по-малко ни смятат за "друзья"

Едва 4% от руснаците днес смятат, че България е приятелска страна

До 2014 година процентът на руските граждани, които са смятали, че българската страна е приятелски настроена към тях, е варирал между 8 и 10%, но през последните две години доверието на братушките към нас се е сринало двойно.
Това показва анкета на „Левада център“, направена сред руските граждани в периода 20 и 23 май тази година и цитирана от OFFnews.

По данни на анкетата безспорно най-приятелската страна за руснаците е Беларус. Половината от тях смятат, че това е най-добре настроената към тях страна. След нея са Казахстан и Китай.

Кои са най-враждебните страни обаче – безспорно Америка. Докато преди десетина година около 30% от руснаците са смятали, че американците не са добре настроени към Русия, то днес този процент е 72%.

Анкетата се казва “Друзья” и “враги” России“. В Европа по-лошо отношение има към Италия (3%), Германия, Чехия, Испания и Франция (2%) и Финландия (1%), която е оценявана по-слабо и от Украйна (1%).

Интересен факт е отношението на Русия към Украйна. През миналата пролет само 1% са я смятали за враждебна, след свалянето на руския боен самолет и наложените санкции от Москва днес това са 29% от руските граждани.

Основният въпрос, който е бил задаван на анкетираните руснаци е – „Назовете 5 страни, които чувствате най-близки и дружелюбни и 5 страни, които смятате за най-враждебни“.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!