Света гора: Руският президент на поклонение в една друга Европа

Света гора: Руският президент на поклонение в една друга Европа

В наши дни не се случва често държавни глави да правят официални поклонения. Такъв случай обаче имаше миналата събота, когато руският президент Владимир Путин пристигна в Атон. Тази автономна монашеска област, разположена на изолиран полуостров в Североизточна Гърция, е наричана от православните християни по цял свят „Света гора“ и „градината на Божията Майка“ и е непресъхващ извор на духовни блага и древни монашески традиции.

Това не бе първото посещение на Путин в Атон. През 2005 г., след два неуспешни опита, той стана първият руски държавен глава, стъпил на това място, където някога руските царе са се състезавали с османските султани чрез покровителствани от тях фигури на местна почва. Нито пък е единственият международен сановник, идвал тук – британският Принц Чарлз вероятно е най-известният чест посетител.

Въпреки това, за първи път руският държавен глава и главата на Руската православна църква Патриарх Кирил бяха там заедно. Това бе кулминацията на мащабна кампания по случай 1000-годишнината от руското присъствие на Атон. Юбилеят се отбелязва тази година с десетки изложби, конференции и църковни служби, които изтъкват ролята на съвременна Русия в православната християнска цивилизация.

Документ от 1016 г. носи подписа на Герасим – игумена на „манастира на русите“. Това название се смята за доказателство, че по онова време монасите от средновековната държава Киевска Рус, приели християнството едва 28 години по-рано, вече са имали установено присъствие в този византийски център на монашеството. Още по-сигурно е, че през следващите десетилетия и векове – като се започне от Киевския манастир на скалите, атонските монаси с различен етнически произход са имали огромно въздействие върху развитието на християнството в североизточните славянски земи, където в наши дни се простират Русия, Украйна и Беларус.

Най-тачената икона на Москва, която пази входа на Червения площад – идва именно от Атон. Параклисът, където се държи иконата, е издигнат от Съветите и реставриран през 1990-те. По онова време гръцки монаси донасят в Русия копие на иконата. От 14 в. насам на юг чак до Бяло море и на север до Сибир се строят манастири, които имитират принципите на Атон.

Междувременно традицията на пасторална грижа от страна на монасите с пророческа дарба, известни като „старци“, също идва от Атон и добива важност в Русия през 19 и 20 век.

Руските царе и благородници правят щедри дарения, а напливът на хиляди руски поклонници и монаси в манастира на югоизток от Солун поддържа руското присъствие живо. В ранните десетилетия на 1900-те години руските монаси са повече от гръцките, сръбските, румънските и българските, докато съветският атеизъм не свежда руското присъствие почти до нулата. Тази история е важна за Русия, за Путин и за неговото президентство.

„Много уважаваме Гърция като цяло и особено Атон“, каза Путин при предишното си посещение през 2005 година. „И ако Русия е най-голямата православна сила, Гърция и Атон са нейните източници. Помним това и го ценим дълбоко“.

В подготовка за тазгодишния юбилей руската държава и частни донори, много от които са част от неофициален клуб от редовни поклонници в Атон, инвестираха милиони евро в реконструирането на руския манастир „Св. Панталеймон“ и неговата дъщерна общност на полуострова. Воден от 100-годишен игумен, „Свети Панталеймон“ е един от 20-те манастира под опеката на Вселенския патриарх, чието седалище е в Истанбул.

Тези 20 манастира образуват уникалната мултиетническа монашеска общност със свой ръководен орган и управител. Там действат собствени правила, като например забраната да стъпват жени, и тези правила са в сила още от едиктите на византийските императори. Те се пазят от Конституцията на Гърция, както и от специални клаузи в договора за присъединяването на страната в ЕС.

Всеки поклонник в Атон ще го опише като уникално място, където човек има лична връзка с Бог. Руският президент и патриарх със сигурност имат собствени духовни изживявания, свързани с това място. И все пак важното за обществото като цяло са политическите послания, които донесе тази визита – за света и за руското общество у дома.

Когато Путин и патриарх Кирил разгледаха извършените неотдавна реставрационни и обновителни дейности в исторически руските сгради в този микрокосмос на непокорното семейство от национални православни църкви (където руснаците и гърците се конкурират за надмощие), и когато се помолиха заедно по време на специална служба на руските светци, живели на Атон, те подчертаха руската позиция сред наследниците на Византия.

Това е наследство, което при всички положения е европейско, но със сигурност не е западно. Те подчертаха и факта, че църквата и държавата в днешна Русия са заедно, следвайки византийския модел на „симфония“ – близко сътрудничество между божествените и земните сили – обратно на западното схващане за разделение между църквата и държавата.

Монасите на Атон са прословути със своя краен консерватизъм в социалните и семейни дела; опозицията си по отношение на връзките със западното християнство; и силно изразената си критична позиция към доминираната от САЩ глобализация и одържавяване. Те са известни с това също толкова, колкото са прочути и със своя аскетизъм, духовни висоти и благодетелите на християнската любов.

Посещавайки автономната общност, която не се подчинява на доминиращите в Европа либерални ценности на равенство между половете, човешки права и свобода на движението, руският президент и патриарх отдадоха почит на „другата Европа“ на традиционните християнски ценности – като антипод на ценностите от Възраждането – които сякаш бяха отнесени от ветровете на модерността.

И Путин, и патриарх Кирил многократно са заявявали, че са против хегемонията на западния либерализъм, демонстрирана най-остро с приемането на закони за гей браковете, и че биха искали Русия да стане естествен център на западните социални консерватори. За да направи това изказване отново на приятелска европейска почва в момент, в който Русия и ЕС изживяват най-ниското ниво на отношенията си поради кризата в Украйна, едно хилядолетие на общо руско и украинско присъствие в тази уникална част от Европа е великолепен повод.
Източник: bg.rbth.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!