Нинова: Да се разглоби сглобката, която е най-антиевропейското и антидемократично управление

Корнелия Нинова: От Бузлуджа тръгваме на избори с приоритет – грижа за хората, доходите, борба с бедността и неравенствата
„В политиката математиката е важно нещо, но далеч по-важни са други неща. Опозицията не е безсилна и работата й не е нахалост –  нека хората да знаят истината през гласа на опозицията, нека да имат друга гледна точка.

Лошото е, че в момента нещата в България се изкривяват. Това е не просто мнозинство от 160 гласа, това е пълзящ диктат, който гази  основни принципи на държавността – на правовата държава, на справедливостта, на законовия ред”.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Георги Любенов по БНТ днес. И посочи аргументи:

„Опозицията за първи път беше лишена от всякакво представителство като председателство на комисии в Парламента. Регулаторите – готвят се да ги разпределят на 3 квоти, според партиите в сглобката – ГЕРБ, ДПС и ПП. Това също никога не е било. Регулаторите на са политически органи, а са независими, които да регулират почти всички системи в България”, посочи лидерът на БСП.

На въпроса ще се отзове ли БСП, ако получи от управляващите покана за регулагорите, Нинова бе категорична: „Не, на основата на политически пазарлък от типа „хайде, сега тези 3 квоти да ги разделим на 4”. Не, ние доста години се борим срещу такъв тип правене на политика. Но, ще предложим свои кандидати, качествени хора, експерти – не депутати или политици, както те правят дотук. Те доказаха, че овладяват регулаторите политически за следващите години”.

Корнелия Нинова даде следващ пример за овладяването на държавата: „Не стига, че овладяват съдебната, законодателната, но посегнаха и на местната власт, на общините. По силата на правилата на Сдружението на общините БСП има право на един член на УС, който излъчихме в лицето на Първан Дангов – кметът на Дупница. На самото събрание отива човек от ГЕРБ от София, иска почивка, започва да упражнява натиск върху кметовете, издигат Станислав Владимиров от Перник като квота на ГЕРБ, защото той на последните избори се яви като ГЕРБ и си го избират. Така ГЕРБ има две места – опозицията няма. Абсолютно против всякакви правила и закони. Това, че имат 160 гласа ги прави арогантни, те газят всичко – закони, правила. Това е пагубно за България и развитието на демократичните процеси и е връщане назад”, заяви лидерът на българските социалисти.

По думите й напоследък се набляга на това, сякаш вотовете на недоверие са нещо безсмислено, тъй като чисто математически не минават. „Но вотовете на недоверие са огромен парламентарен механизъм за контрол върху властта, за дебат, за истината. И ако има нормално управляващи и опозицията ги постави, би трябвало да се намери решение там, където има слаби места в политиката”, коментира Корнелия Нинова.

Тя обаче посочи един от съществените проблеми на днешното управление: „Ненормалното се представя за норма и се налага като норма. Корупцията се записва в законови текстове и става законна, не може да бъде наказвана. Овладяването на държавата, на всички системи в държавата вече минава през Конституцията – защото изборът на прокурорската квота е политически избор на сглобката. Виждате, това е един друг етап на развитие на паралелната държава и на задкулисието. Досега всичко това ставаше някъде на тъмно, в кабинетите. Сега те го легитимират през закона, което е изключително опасно, защото паралелната държава става легитимирана през законите, става официалната държава. А това е разрушително за всичко, което се опитваме да правим, за да върви България напред”, категорична бе лидерът на БСП.

В отговор на въпроса защо БСП не са подкрепили конституционната жалба на ИТН и „Възраждане”, Нинова посочи: „Заявихме, че се сме готови, не бяхме потърсени – нито да видим мотиви, нито да ги обсъдим, дори едно обаждане –„Ще дадете ли подписи”, както друг път сме работили, не получихме”. Лидерът на БСП припомни, че с ИТН и „Възраждане” социалистите са имали съвместни вотове и жалби: „Този път те решиха да не ни потърсят. Допускам, че са го направили нарочно, за да го използват като повод да удрят по БСП и да кажат: „Ето, те са част от управлението”.

„Тези, които са подвластни на ГЕРБ и гласуват, според това както им каже ГЕРБ – имам предвид „Възраждане”, да ни говорят на нас, които 10 години се борим с модела „ГЕРБ” и Борисов, просто няма да стане. Няма да им го позволим”, реагира Корнелия Нинова и припомни гласуването за лекарствата: „Деси Атанасова да те командва с една химикалка „за” и „против” – „Възраждане” в рамките на 5 минути си смениха мнението. И едни 100 млн. лв. отидоха в корупционни практики. Те да обвиняват БСП, които толкова години се борим с този модел и не се предадохме – това няма да стане”, категорична бе лидерът на БСП.

Тя оспори думите на водещия за идеологическа близост между БСП и „Възраждане”. „Възраждане” са крайно националистическа партия, антиевропейска. От време на време имат някои фашизоидни изблици”, каза Корнелия Нинова и даде пример с недопускането на Явор Божанков на трибуната. „Колкото и различно мнение да има, колкото и грешно да говори, не можеш да не дадеш правото на народен представител да заяви мнението си от парламентарната трибуна”, добави тя.

„А ние сме социалистическа европейска партия, която иска България да бъде в ЕС, работили сме за това, по време на управление на БСП влязохме в ЕС. Но, с промяна в политиката на ЕС, с връщане на принципите на ЕС за равнопоставеност, за справедливост, за общи интереси, за общ пазар, свободно движение на стоки и хора. За такъв ЕС – справедлив и зачитащ интересите на всяка европейска държава, искаме да работим”, заяви лидерът на БСП.

Корнелия Нинова добави факта, че думата патриотизъм присъства във всички програми на БСП и в последвалия разговор за инициираното от БСП обединение – ляво-център-патриотични формации, посочи: „Продължаваме, развива се – на последната ни среща дойдоха две нови формации, сега имаме намерение да го разширим с неправителствени организации”.

Лидерът на БСП посочи важността на европейските избори: „Българските граждани трябва да разберем, че по-голямата част от решенията и политиките, които се отразяват на всеки един от нас, се взимат там. И там трябва да има българи, които защитават националния интерес, българския интерес в рамките на общия ни европейски дом – а не „йесмени” или „йеслейдита”, които се съгласяват с всичко, което другите кажат и решат. В ЕП трябва да отидат хора, които са проевропейски настроени, но искат да се зачита и ще отстояват българския национален интерес в общия европейски дом”, заяви Нинова.

В отговор на въпрос на водещия гледа ли към Европарламента, тя заяви: „Няма да води листата на БСП за европейски парламент – аз не съм Сергей Станишев”.

Важната тема за Шенген: „Няма ползи. Казаното от правителството и Денков, че това е успех – е празнословие”, категорична бе лидерът на българските социалисти и се аргументира, като посочи факти:

„Най-важната част за България е икономическата, свободното движение на стоки. По въздух и вода осъществяваме 3 % от стокообмена, от които половината е внос, а не износ от България. 97 % е по сухопътна граница. Т.е. ние сме загубили от това частично приемане 97 %. Икономически. Самият министър на икономиката го определи като загуба между 3 и 8 милиарда лева годишно, това е около 3-4 % от БВП на България”, посочи Корнелия Нинова.

По думите й, при положение, че много правителства, много партии с различна идеология са се борили през годините за пълноправно приемане в Шенген, при положение, че всички признават, че България е изпълнила критериите – единствено на България да се поставят такива условия и правителството да клекне – е национално предателство. А от страна на Австрия – унижение и подигравка с българския народ.

„Канцлерът Нехамер, външният министър в последните дни се хвалят с това вето и го отчитат като успех, външният министър казва: С това вето бръкнахме в раната, сигурно имат предвид бежанци, Дъблин и т.н. Защо за сметка на българския народ ще бъркате в раната, която вие отворихте с бежанския въпрос? Защо ще считате българския народ за втора ръка народ? И правителството на България се съгласява на всичко това? Най-антиевропейското правителство и мнозинство, което сме имали, колкото и да се кичи – ние сме проевропейци, а вие сте някакви азиатци”, реагира Корнелия Нинова.

На репликата, че БСП плаши с бежанците, тя отговори: „Ако нас ни обвиняват, че плашим с бежанците – да питат австрийските власти, които официално излязоха с позиция, че трябва да приемем 6 хиляди души. Да обвинят Съвета на ЕС, който официално качи на страницата си решението, в което пише, че незабавно трябва да приемем неограничен брой бежанци от Афганистан и Сирия, основно, в рамките на 3 дни да дадем отговор и в рамките на месец да ги приемем по силата на Дъблин”, цитира документите Корнелия Нинова.

И добави за общините: „Още едно доказателство, че са приели това условие е факта, че много бързо, преди Нова година внесоха спешно за обсъждане промяна в Закона за бежанците и убежищата, където се казва, че им се осигуряват социална защита, здравеопазване, образование и че това ще бъде вписано в интегрираните планове на общините. Естествено, че първата ми работа бе да се обадя в Сдружението на общините и на кметовете – да, при тях вече е прехвърлен въпроса, общините трябва да поемат разходите и да се разпределят тези бежанци по общини. Но кметовете нямат бюджет, отпуснати средства, нито готовност за това – това е мнението им”, посочи Нинова.

„Да се усмирят малко, защото това не е успех, това е провал. Защо другите държави с първа граница нямат такива споразумения? Унижиха ни, а управляващите се съгласиха на трохи, и то на прага на европейските избори. Което е показателно, че трябва да има промяна и в ЕП да отидат хора с характер”, призова тя.

Като безумие, поредната крачка към обезродяването на България, поредната –  защото това тече от месеци, в които управляващи са от тази сглобка определи лидерът на БСП анализа на „Свободна Европа” стихотворението „Аз съм българче” да отпадне от учебниците, тъй като пречи на интегрирането на мигрантите. По думите й е недопустимо  да се посяга на историята, на българския език, на народопсихологията на традициите, на българщината. „Това е поредният акт от асимилацията ни и не трябва да го допускаме”, заяви Корнелия Нинова.

Тя припомни каузата на БСП – един учебник по един предмет. Социалистите от години поставят въпроса за българските учебници и съдържанието в тях. От малки се подменя паметта, възприятието за усещане на българчетата. Ние правим всичко необходимо, но сме 23-ма, без подкрепа от хората, активно да се възпротивим – няма да стане”, посочи Нинова.

В разговора за сигурността на България и действията на министър Тагарев, за информацията, че в САЩ е обсъждал увеличаване на чуждестранната военна група у нас, лидерът на БСП бе категорична: „Част от управляващите оспориха неговите думи за увеличаването на чуждата войскова част у нас. Но Тагарев е един от най-вредните хора в България. Човек, който е бил на държавна служба в Украйна, това поставя въпрос за зависимост, за това в чий интерес взима решенията. Имам чувството, че се е фиксирал да ни вкара непременно във война – първо, Украйна, после – Червено море, срещу хутите, сега ще води чужди войски. Първият човек – ако има ротация, който трябва да бъде сменен”, заяви Нинова и припомни, че Кирил Петков е опитал още в предишното правителство да го пробута за военен министър, но тогава е бил спрян категорично от БСП.

„Каква стабилност и сигурност? Постоянно да лишаваш българите от пари за икономика и социална политика, да лишаваш българската отбрана и да я подаряваш на друга държава, да се набутваш в ескалиращия конфликт в Червено море. Там е новата голяма опасност. Нашият министър на отбраната иска да хвърли България в този конфликт”, реагира Нинова на реплика на водещия за обвързаността на действията на Тагарев със сигурността на България.

В разговора за доверието, политически партии и алтернативата лидерът на БСП припомни, че последователната и прозрачна работа на социалистите е повишила резултата на БСП на последните местни избори: „Защото доказахме, че сме последователни и не предаваме избирателите си – не сме като ПП и ДБ, първо арестуват Борисов, после се прегръщат”, заяви Нинова.  Тя подчерта, че БСП ще продължи с последователната си и прозрачна политика и добави: „В момента наша главна цел е борбата със задкулисието и паралелната държава – защото, който и да управлява, тя се мести там. Хората да се убедят, че има една партия, която държи на думата си и изпълнява обещанията си”.

В отговор на въпроса за нова партия на президента Радев, тя каза: „Да чувам, че прави поредната партия на база на подписите, които събраха за 3  март. Първо, не успяха да съберат подписи за референдум. Второ, хората са се подписали за референдум, а не за партия. Използва се патриотичното чувство,  за да се създаде поредната лична партия на президента Радев”. По думите й това начинание няма да успее. „Но показва още веднъж желанието и алчността на Радев за повече власт от това, което президентската институция има по Конституция – да се влияе на изпълнителна власт, на процесите в страната, на парламентарната работа”, посочи Корнелия Нинова.

Тя призна, че се е шокирала, когато по време на парламентарния контрол е заявила, че 7 хиляди души са уволнени по време на служебния кабинет, а премиерът Денков я бил репликирал: Не са 7 хиляди, 14 000 са. „Как може за 3 месеца да уволниш 14 000 души, за да направиш своята кохорта. Това излиза извън всякаква нормалност на президентската институция”, реагира Нинова.

В разговора за жалбата на президента до КС тя обърна внимание: „По мотивите може да се прецени човека. Радев атакува 99 процента текстове, които засягат него и президентската институция”. Лидерът на БСП се обърна към водещия Георги Любенов: „Помните ли как започна желанието за промяна? Прокуратурата нахлу в президентството, хората излязоха на улиците, президентът размаха юмрука и каза „Мутри вън”. Е, стигна се до промяна в Конституцията за прокуратурата. Тази промяна представлява политическо овладяване на прокуратурата от сглобката. Президентът нито дума не казва за това в жалбата си, той изобщо не атакува текстовете за прокурорската и съдебната власт”, посочи Нинова.

Тя обърна внимание и на промяната за двойното гражданство: „През 2019 Радев казва в Ню Йорк на българи, че ще внесе конституционни промени хора с двойно гражданство да могат да бъдат министри и народни представители. През 2021 г. КС установи, че Кирил Петков е бил с двойно гражданство, когато е подал декларация и е бил министър. Как реагира президентът? Беше в Бобов дол на празника: „Колкото повече министри като Кирил Петков – по-добре. Него го атакува задкулисието. Той носи България в сърцето си”. А сега атакува двойното гражданство”, посочи Корнелия Нинова.

„Какво атакува в тези 7 точки? Атакува защо да има Народно събрание по време на служебния кабинет, т.е. служебният кабинет да е безконтролен, защо на президента му е отнето правомощието да назначава с указ тримата големи – на ВКС, ВАС и главния прокурор, защо да избира от определен брой хора министър- председател. Това атакува, както и двойното гражданство. Но, за мен е шокиращо, че не пипва, изобщо не насочва вниманието към съдебната система. Защото, всичко оттам започна и той обещаваше тази реформа с вдигнатия юмрук, за да има справедливост. И се питам дали пък няма договорка със сглобката?”, каза още лидерът на БСП.

За това възможен ли е пълен мандат на сглобката: „Това не е правителство и то не дава стабилност. Това е един взаимен рекет. Не мисля, че това нещо може да изкара 4 години, да не говорим, че ще е изключително нездравословно за българския народ”, посочи Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова би тревога по още един важен за страната ни въпрос: „Така направиха, като се започне от корупционния договор на Радев за „Боташ”, всичките им разправии около дерогацията, „Лукойл”, енергетиката – че от началото на януари, за първи път България е вносител на енергия. Ние, които бяхме износител. Да си припомни Борисов великите приказки за хъб на Балканите, оттук щяхме да изнасяме и да разпределяме ток за цял свят, според него. В първите месеци на януари България за първи път внася енергия. Това е зависимост. Ако се случи нещо в Червено море се задълбочи конфликта, примерно  – ние спираме. Как ще се развива икономиката, ако нямаме собствено производство?”, реагира лидерът на социалистите и призова:

„Да излизат и да обясняват какво направиха в енергетиката, кой колко открадна, какви лобита инсталираха и защо превърнаха България в зависима енергийна държава. За да стигнем дотам, че да внасяме енергия от Северна Македония”, заключи Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!