Крум Зарков: Нужна ни е икономика, която да работи за хората, които произвеждат, а не за няколко акционери

Крум Зарков: Нужна ни е икономика, която да работи за хората, които произвеждат, а не за няколко акционери
„Визия за България” е алтернатива на управлението

„Визия за България” е алтернатива на управлението на България и основен ключ в икономическата алтернатива, която предлагаме, са кооперациите – като качествено друг тип на икономика. Не икономика, която работи за няколко далечни акционери, а такава, която работи за хората, които произвеждат”. Това каза след срещата с ръководството на НС на ТПК зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков.

Той добави, че по време на срещата са намерени много допирни точки между „Визия за България” и целите на ТПК. „Трудово-производителните кооперации не само интегрират, но и създават работни места и произвеждат не само продукт, но и солидарност, затова разговорът с тях е много важен”, каза още Зарков. Той добави, че в началото на септември ще бъдат създадени работни групи, за бъде обсъден актуалният Закон за хората с увреждания и цялата нормативна рамка, която засяга кооперациите в България.  „Чакаме тези закони да дойдат в парламента, за да можем да внесем и нашите предложения”, добави Крум Зарков

Деница Златева: Един от основните елементи във „Визия за България” е социалното предприемачество и социалната икономика

„Знаково е, че първата голяма среща, която правим, е с НС на Трудово- производителните кооперации, защото един от основните елементи в разработената от нас „Визия за България” е социалното предприемачество и социалната икономика”. Това каза зам.-председателят на БСП Деница Златева. Тя добави, че  кооперативното движение е един от основните стълбове за развитието на тази икономика. „С ТПК имаме много общи теми, свързани с дебата за интеграцията на хората с увреждания и промяна на нормативната база.

Обсъдихме и сътрудничеството, което имат общини с кметове на БСП с ТПК, което е ползотворно”, каза още зам.-председателят на левицата. Деница Златева добави, че ще има още работни срещи с ПКТ по отношение на законодателната дейност там, където се пресичат вижданията на двете страни, както и по отношение на много аспекти на Визията – здравеопазване, образование, икономика.

Стилян Баласопулов: Завършекът на интеграцията на хората с увреждания е именно в социалната икономика

„България има традиции в кооперативното движение. В рамките на ЕС кооперациите са основен двигател на социалната икономика. Този потенциал не се използва достатъчно у нас, затова и на срещата днес заявихме, че държавата трябва да бъде по-активна в подкрепата си за социалната икономика”. Това обясни председателят на НС на ТПК Стилян Баласопулов Той добави, че завършекът на интеграцията на хората с увреждания е именно в социалната икономика и затова с представителите на БСП е обсъден основно този аспект от „Визия за България”.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!