Крум Зарков: Опозицията не може да играе ролята на декор заради европредседателството

Крум Зарков: Опозицията не може да играе ролята на декор заради европредседателството
Вместо да парфюмираме докладите си, да кажем пред Брюксел истинските си проблеми

„Решението на председателя на парламента г-н Главчев е достойно. Той допусна грешка. У нас сме свикнали, когато някой е на власт-да го венцеславим, а когато падне- да го критикуваме. Трябва да е обратно. Той подаде оставка, по думите му, за да запази атмосферата на парламентаризма.

Ако тя се възстанови е добре. И е успех.” Това заяви зам.-председателят на ПГ „БСП за България” Крум Зарков. По думите му обаче, коментарите за оставката на председателя на Народното събрание са свързани с „диаболичен план” или с идването на шефа на европарламента. „Всъщност нашият парламент има свои проблеми. Не можем заради европредседателството или заради идването на чужд гост, който и да е той, да играем ролята на декор.

Това не е правилният подход към цялото председателство”, каза Зарков. Той добави, че опозицията има смисъл, само ако е истинска. „Всеки един от инструментите във вид на критика е легитимен и тя трябва да го ползва”, обясни народният представител. Той добави, че в момента Народното събрание не работи добре и празнотите се запълват с измислени скандали.

Крум Зарков беше категоричен, че през последните години езикът е загрубял много, обидите са станали тежки, а думите са загубили значението си. „Последните месеци обаче се породи силна обществена чувствителност към това. Докато ние не водим в Народното събрание смислен дебат, пространството ще се запълва от резки изказвания”, обясни още той.

По отношение на европредседателството, Зарков обясни, че вместо да крием проблемите си и да си парфюмираме докладите, можем да покажем на европартньорите си реалностите.

„Нашите, българските интереси, съвпадат изцяло с европейските. Евросъюзът изпада в дезинтеграция поради ужасяващата разлика на живот между единия и другият му край. В Източна Европа и България се крие бъдещето на ЕС. Ние можем да покажем, че имаме визия за Европа, която е не само в наш, но и в общоевропейски интерес”, добави народният представител от левицата. „Една от ползите на европредседателството е изгубена, а именно – вътрешнополитическият и вътрешнообществен дебат. Това време изтече”, отсече Зарков.

По отношение на европейския доклад, излязъл преди дни, Зарков обясни, че евромеханизмът нищо няма да реши. Проблемите, по думите му, са си наши и ние си ги знаем. „Както и да го гледаме този доклад, и да го четем, има 17 препоръки от януари и заключението, че нито една не е изпълнена”, каза той.

Зарков напомни, че когато излезе предният доклад в началото на годината, всички политически сили се обединиха в оценката си, че е обективен и препоръките му могат да се изпълнят.

„През ноември не са изпълнени, как да гледаме това като успех?”, попита народният представител.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Опозицията не може да играе ролята на декор заради европредсед…

„Решението на председателя на парламента г-н Главчев е достойно. Той допусна грешка. У нас сме свикнали, когато някой е на власт-да го венцеславим, а когато падне- да го критикуваме. Трябва да е обратно. Той подаде оставка, по думите му, за да запази атмосферата на парламентаризма. Ако тя се възстанови е добре. И е успех.” Това заяви зам.-председателят на ПГ #БСПзаБългария Krum Zarkov. По думите му обаче, коментарите за оставката на председателя на Народното събрание са свързани с „диаболичен план” или с идването на шефа на европарламента. „Всъщност нашият парламент има свои проблеми. Не можем заради европредседателството или заради идването на чужд гост, който и да е той, да играем ролята на декор. Това не е правилният подход към цялото председателство”, каза Зарков. Той добави, че опозицията има смисъл, само ако е истинска. „Всеки един от инструментите във вид на критика е легитимен и тя трябва да го ползва”, обясни народният представител. Той добави, че в момента НС не работи добре и празнотите се запълват с измислени скандали. Крум Зарков беше категоричен, че през последните години езикът е загрубял много, обидите са станали тежки, а думите са загубили значението си. По отношение на европредседателството, Зарков обясни, че вместо да крием проблемите си и да си парфюмираме докладите, можем да покажем на европартньорите си реалностите. „Нашите, българските интереси, съвпадат изцяло с европейските. Евросъюзът изпада в дезинтеграция поради ужасяващата разлика на живот между единия и другият му край. В Източна Европа и България се крие бъдещето на ЕС. Ние можем да покажем, че имаме визия за Европа, която е не само в наш, но и в общоевропейски интерес”, добави народният представител от левицата. „Една от ползите на европредседателството е изгубена, а именно – вътрешнополитическият и вътрешнообществен дебат. Това време изтече”, отсече Зарков.Цялото участие на зам.-председателя на ПГ на #БСПзаБългария в Панорама може да гледате тук – https://goo.gl/eSiodr

Публикувахте от Българска Социалистическа Партия в Събота, 18 ноември 2017 г.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!