Министър Нинова: Ще следим 2 млрд. лв. да стигнат до българската индустрия и домакинства

Министър Нинова: Ще следим 2 млрд. лв. да стигнат до българската индустрия и домакинства
Коректните фирми няма да пострадат от проверките, но некоректните ще срещнат цялата сила на закона

Правителството подпомага с 2 млрд. лв. българската индустрия и българските домакинства. Трябва да гарантираме, че тези пари ще стигнат до своите адресати – това са фирмите и семействата.

И че по веригата на движението на тези средства няма да има търговци, спекуланти и посредници, които да натрупат свръхпечалби на гърба на хората. Това заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя обясни, че Комисия за защита на потребителите (КЗП), Държавна комисия за стокови борси и тържища (ДКСБТ) и Българският институт по метрология (БИМ), които са към Министерството на икономиката и индустрията, имат за цел да извършват проверки, чрез които да се гарантира, че няма нелоялни практики и злоупотреби. Нинова даде пример, че от началото на годината ДКСБТ са направили 1600 проверки по пазари и тържища, а КЗП – 500. „В новите мерки ще се включи Българският институт по метрология.

Това е структурата, която сертифицира софтуера между бензиностанциите и НАП. Но сега трябва да имаме контрол върху това, че се отбелязва на фискалния бон тази отстъпка от 0.25 лв. и че всичко е коректно, както и че стига до НАП тази информация. Всички възможни злоупотреби между връзката бензиностанция – НАП, е въпрос на контрол от БИМ.

В момента трите организации – КЗП, ДКСБТ и БИМ подготвят мерки как да предотвратим евентуални злоупотреби, както и методика, по която да се отчете ефектът от мерките“, поясни министър Нинова и пред депутатите от икономическата комисия в парламента.

Тя допълни, че тази отстъпка от 0,25 лв. означава, че ще платят по-малко, т.е. ще им се приспадат от сметката. А самата бензиностанцията ще подава информацията към НАП.

„Уверявам ви, че нито една коректна фирма няма да пострада от проверките, но всеки, който си мисли, че в тези трудни времена може да злоупотребява и да трупа печалби на гърба на проблемите на хората, ще срещне цялата сила на закона и контролните органи“, заяви икономическият министър.

На въпрос, свързан с нулевото ДДС за хляба, вицепремиерът отговори, че чрез него не само ще се следи цената му, но и ще се цели изсветляване на сивия сектор. „В момента има сериозен процент сив сектор в производството и търговията с хляб. Нулевото ДДС ще донесе до изсветляване на сивия сектор.“, заяви тя.

По думите й нулевото ДДС на хляба, ако не предизвика намаляване на цената на хляба, ще доведе до нейното задържане. Тя обърна внимание, че действията на правителството и на парламента към настоящия момент, трябва да са силно съсредоточени върху храните.

Попитана дали това ще са последните антикризисни мерки на правителството, Корнелия Нинова още веднъж припомни, че Европейската комисия наскоро е препоръчала да продължаваме с тези мерки – да подкрепяме бизнеса и домакинствата, както и да осигуряваме от държавния бюджет средства за енергийна сигурност.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!