Министър Нинова отпразнува 24 май с Националния съюз на народните читалища

Министър Нинова отпразнува 24 май с Националния съюз на народните читалища
24 май е ден за признателност, гордост и самочувствие, каза вицепремиерът и лидер на БСП

„24 май е най-светлият, най-българският празник. Днес България ликува. Където и да се намираме по света, днес всички българи празнуваме Деня на българската духовност, на българската просвета и култура, но и деня на българското достойнство и гордост, че и ний сме дали нещо на света и „на вси славяни книги да четат.“ Поздравявам всички дейци на науката, културата, изкуствата, образованието и просветата. Нека да пребъде делото на Светите братя Кирил и Методий“.

Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на представителите на десетки български читалища, които се събраха в театър „Сълза и смях“ да отбележат 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„Българските читалища са живите съкровища на България и вие, които ги носите в себе си сте истинските носители на българщината“, обърна се към хората в залата Нинова.

Тя припомни, че днес в 24 държави над 250 милиона души използват кирилицата. „Това е приносът на България към световната цивилизация“, каза вицепремиерът. Нинова напомни и че освен азбука, сме дали на света и читалищата – първото е създадено в Свищов през 1856 г. от родолюбиви българи, които си поставили високите цели да създадат библиотека, да издирят и съхранят писмената ни, да подкрепят младите българчета да учат и да помогнат на българските творци да издават творбите си.

„От онзи първи ден 30.01.1856 г. до ден днешен, българските читалища са просветни и духовни средища, живите съкровища на България“, каза вицепремиерът пред представителите на читалищата.

Тя акцентира и че не случайно Комитетът за нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО вписа българските читалища в регистъра на добрите практики. „Вие получихте и световно признание “, каза Нинова.

„Днес, изправени пред много трудности, ви отдаваме своето признание и благодарност за това, което правите, но сме ви и длъжници да ви осигурим по-добри условия за труд и заплащане“, каза вицепремиерът и пожела на читалищните дейци: „Бъдете здрави, бъдете силни и със самочувствие, че сте истински носители на българщината.“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!