Михаил Миков: Първи май е велик за човечеството ден

Михаил Миков: Първи май е велик за човечеството ден

Михаил Миков: Лявата идея и християнството споделят грижата за слабия и онеправдания

„Първи май е един велик за човечеството ден, който тази година съвпада с православния Великден. Поздравявам Ви и за двата празника. Лявата идея и християнството споделят грижата за слабия и онеправдания. А силата на слабите винаги е била в единството и вярата в идеите“. Това написа във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков по повод Международния ден на труда – 1 май и Великден.

Лидерът на БСП припомня, че Денят на труда и на международната работническа солидарност води началото си от многохилядната стачка на американските работници и профсъюзи на 1 май 1886 г. „Толкова далеч назад е тази дата, а на Първи май сега, като че ли исканията на онези работници от 19 век отново звучат актуално – и в Чикаго, и в Тексас, и в Алжир, и в Бургас. Отдавна извоювани придобивки за наемния труд по цял свят ерозират под натиска на силните на деня – финансовият капитал, корпоративният интерес, неолибералният модел. И това не става само в отношенията между капитала и труда, но и в междудържавните“, казва още Миков. Той поставя въпроса защитени ли са правата на европейските работници в едно не много ясно на широката публика „трансатлантическо партньорство” и заяви, че трябва да поискаме обяснение от авторите му и от двете страни на океана.

Според лидера на социалистите Първи май отново не е само празник, но и повод за протест в защита на труда. „Нека активно, солидарно и гласовито да дадем тази защита на трудовите хора в Деня на труда – и за 8-часовия работен ден, и за достойното заплащане, и за безопасните условия на работното място, и за правото на труд на всеки. Честит Първи май! С пожелания отново да е празник!“, завършва Михаил Миков.

 

Следва пълният текст:

Приятели и другари,

Сънародници, работници,

Поздравявам Ви за Деня на труда. Първи май е един велик за човечеството ден, който тази година съвпада с православния Великден. Поздравявам Ви и за двата празника. Лявата идея и християнството споделят грижата за слабия и онеправдания. А силата на слабите винаги е била в единството и вярата в идеите.

За краткост или от незнание, често пропускаме да произнесем или изпишем цялото наименование на днешния празник – Ден на труда и на международната работническа солидарност. В тази връзка искам да припомня, че той води началото си от многохилядната стачка на американските работници и профсъюзи на 1 май 1886 г. Протестите им в Чикаго са потушени с полицейско насилие, жертви и смъртни присъди. А са искали просто 8-часов работен ден! Затова днес честваме социално-икономическите постижения на работническото движение.

Толкова далеч назад е тази дата, а на Първи май сега, като че ли исканията на онези работници от 19 век отново звучат актуално – и в Чикаго, и в Тексас, и в Алжир, и в Бургас. Отдавна извоювани придобивки за наемния труд по цял свят ерозират под натиска на силните на деня – финансовият капитал, корпоративният интерес, неолибералният модел. И това не става само в отношенията между капитала и труда, но и в междудържавните – можем да се запитаме например, защитени ли са правата на европейските работници в едно не много ясно на широката публика „трансатлантическо партньорство”. И да поискаме обяснение от авторите му и от двете страни на океана.

След десетилетия, в които Първи май бе отбелязван с официални празнични мероприятия, след години, в които просто бе един от „неработните” дни в календара, като че ли отново не е само празник, но и повод за протест в защита на труда. Нека активно, солидарно и гласовито да дадем тази защита на трудовите хора в Деня на труда – и за 8-часовия работен ден, и за достойното заплащане, и за безопасните условия на работното място, и за правото на труд на всеки.

Честит Първи май! С пожелания отново да е празник!
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!