Нинова: Борисов е участник в договорката за издигане на един-единствен кандидат за главен прокурор

Корнелия Нинова: Алтернативата на ГЕРБ е - публичен регистър, без мъртви души, машинно гласуване, видео наблюдение
Състезание с един кандидат не е състезание

„Не си позволяваме да даваме съвети на президента, той изпълни конституционната възможност, която му е дадена. Позицията на БСП, изразена от нас още преди три месеца тук, от трибуната на Народното събрание, е: „Състезание с един кандидат не е състезание.

Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание е премиерът Борисов – по закон предложенията се правят или от прокурорите, или от правителството. Надявахме се Борисов да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост – за нас той е участник в договорката за издигане на един-единствен кандидат“.

Това цитира от стенограмата на НС председателят на БСП Корнелия Нинова. По думите й БСП в такива уговорки не участва и законът не дава това право на партиите – нито да предлагат, нито да въздействат на този процес.

„Уважаваме решението на президента, той има това право по Конституция. Бих искала да се обърна към лидерите на другите партии – не упражнявайте партиен натиск върху членовете на ВСС – за партийни, икономически или лични интереси. Те са висши магистрати и трябва да действат единствено водени от закона, вътрешното си убеждение и от съвестта си. Нека те да решат оттук нататък как да процедират“, завърши Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!