Нинова: Репресиите на властта продължават и след изборите- ще ви защитим

Нинова: Репресиите на властта продължават и след изборите- ще ви защитим
Сигнализираме европейски институции

„Благодарение на нашите усилия и на будните хора, вече всички знаете как протекоха изборите – купени ромски гласове, корпоративен вот, използване на държавната машина, натиск, страх.

За съжаление тези процеси не спряха с края на изборния ден, репресиите на властта продължават и след изборите. За тях ще ви разкаже кандидатът ни за кмет в Ловеч – Радина Банкова, председател на Българска асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил, в която членуват над 120 малки и средни фирми на български производители“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание.

Тя разказа, че случаят в Ловеч не е единственият случай на репресия срещу кандидати на БСП в цялата страна. И още – че само за няколко дни застъпници на левицата в Благоевград са получили предупреждения за уволнение от работа, в община Дупница –застъпник, служител на ВиК, също е заплашен от уволнение.

В Пазарджик – заповед за данъчна проверка на фирма на кандидат на БСП за общински съветник, а в община  Септември – уволнена дисциплинарно детска учителка в детска градина, член на БСП, на ОИК. Нинова обясни, че в последния случай детската учителка в понеделник получава забележка, на следващия ден в 15.30 часа- предупреждение за уволнение, а в 16.30 часа вече е дисциплинарно уволнена, без право на обжалване и адвокат – по думите на Нинова това е само защото е отказала да подписва документи с невярно съдържание. Тя посочи още, че в община Перник свекървата на кандидат на левицата за общински съветник е уволнена от кметството в с. Кладница.

„Обръщам се към всички хора, които се чувстват застрашени след изборите от репресии на управляващите спрямо тях – само заради различното им мнение  – моля, всеки сигнал подайте при нас. Ще ви защитим с всички средства – юридически и политически. Няма да ви оставим сами. Обръщам се към държавните служители,  някои от тях споделиха, че ги изпращат на измислени проверки, за които няма  основание – не изпълнявайте такива заповеди. Накрая ще си измият ръцете с вас. Ще защитим всички.

Днес сигнализираме всички европейски посланици в България за начина на провеждане на изборите и за репресиите след тях. Изпращаме писма към европейските институции, Съвета на Европа и ОСС и внасяме въпроси към министри – тук, в парламентарния контрол, за всеки отделен случай. Това не може да продължава повече“, категорична бе Нинова. Тя призова всички, които искат свободно изразяване на волята, демократичен изборен процес и правила в държава – да се обединят и да се противопоставят на този модел – и  след изборите.

Радина Банкова: Нямам данъчни задължения. Върху мен се упражнява натиск

„За мое огромно съжаление, във вторник по обяд бях уведомена, че имам огромни задължения към НАП за осигуровки, данъци, касаещи моите служители и работници. Паралелно с това – осъществен запор на банковите сметки на фирмата.  По време на цялата кампания аз се постарах тя да бъде позитивна, честна, открита. Кампания, през която не отправих нападки към никого и не влязох в спорове с никого“. Това заяви кандидатът за кмет на Ловеч от левицата Радина Банкова. Тя отбеляза, че няма данъчни задължения – нейната фирма е износител и обикновено ситуацията, в която се намира по отношение на приходния орган е, че възстановява ДДС и няма как да дължи големи суми. „Голямо разочарование за мен е факта, че изпълнително дело е образувано на основание на удостоверение, издадено от НАП, съдържащо неверни данни“, разказа Банкова.

„Искрено се надявам частният съдебен изпълнител и органите на НАП този път да издадат удостоверение с фактическото състояние и по най-бърз начин моето сложно бизнес положение да се разреши – когато са запорирани сметките на една фирма, тя не може да оперира, не може да плаща заплати и данъци. Надявам се да не се стигне до там и го вярвам. Работим честно и отговорно с хората, за да се чувстват сигурни“, каза още Банкова.

Репресиите след изборите

"Сигнализирахме всички европейски посланици за начина на провеждане на изборите и репресиите сред тях. Изпращаме писма до Съвета на Европа и ОССЕ, изпращаме въпроси към министри за всеки конкретен случай, но това не може да продължава повече. Нека всички, които искаме свободно изразяване на волята, които искаме демократичен изборен процес, да се противопоставим на този модел". Това каза лидерът на #БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание."Политическият натиск върху мен е без основание. Товa заяви по време на брифинга Радина Банкова За Ловеч, кандидат за кмет на Ловеч от #БСПзаБългария.

Gepostet von Българска Социалистическа Партия am Donnerstag, 7. November 2019

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!