Нинова: Имаме мащабна програма за увеличаване на доходите

Корнелия Нинова на въпрос защо е водач в Пловдив: Лидерът е там, където е най-трудно
„В това време на разделения и агресия успяхме да създадем голямата лява коалиция от 16 партии и граждански организации.

Очаквам другата седмица да подпишем споразумения за подкрепа с още четири формации. Смятаме аргументирано, че ще постигнем повече на тези избори. Има и обективни обстоятелства за това, има и субективни.“ Това заяви лидерът на „БСП за България“ Koрнелия Нинова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

По думите й обективните са отминаването на ковид кризата и възможността по-възрастните хора спокойно да излязат и да гласуват. Нинова отбеляза още, че машинното гласуване би елиминирало подправени протоколи и злоупотреби с протоколи, купен вот, натиск върху хората. „И най-вече пряката ни кампания – на нас, като партия, много ни липсваше кампанията очи в очи. Това е нашата сила. Сега сме постоянно, всеки ден, във всеки град. Обсъждаме проблеми и предлагаме решения“, подчерта лидерът на левицата.

Нинова бе категорична, че от срещите по места личи, че хората очакват промяна: „Виждам промяната в поне три стъпки – първата беше на 4 април. Ясно е, че моделът ГЕРБ повече не може да управлява страната. Втората стъпка е тази на служебния кабинет – да направи промените, които му дава Конституцията и законите. Третата и най-важната е да променим същността на модела – това може да стане в работещ парламент, с ясна програма и закони, които да внесем ние, които ще бъдем в парламента. Ако всички си спазим ангажиментите и обещанията, че искаме да променим модела, то без БСП не би могло да се състави правителство“.

Председателят на БСП открои като основен приоритет на левицата борбата с бедността, повишаването на доходите, борба с неравенствата и демографската катастрофа: „Имаме много ясно разписана мащабна програма за решаване на тези въпроси. Две групи са засегнати най-вече – възрастните и млади с деца. По отношение на възрастните е нужно преизчисляване на всички пенсии; с внасяне на Закона за възрастните хора, даващ възможност за социален живот и за това да не се чувстват те изолирани; намаляване на ДДС за лекарствата. Що се отнася до младите – безплатни детски градини, които ще струват 60 милиона и засягат 219 хиляди деца. От 1 до 12 клас учебниците да бъдат безплатни – 50 милиона за 581 300 деца. До навършване на 14 години – безплатни лекарства – 130 милиона за 1 004 845 деца. Еднократна помощ от 6500 лева за раждане на второ и трето дете от родители, които са се осигурявали в последните две години. Това са 60 милиона за работещи родители на 9 230 деца. За работещите родители – необлагаем минимум от 500 лева за всяко дете, което касае 755 946 семейства и струва 290 милиона“.

„Напоследък доста се засили популистката вълна – всеки обещава преди избори. Ние с популизъм никога не си служим. Всичко това ще сме изчислили до стотинка – ще струва на бюджета на България 2 950 250 550 лв. Откъде, ще попитате? Моделът ГЕРБ през последните години краде 10 милиарда лева годишно. БВП на България за 2021 година е 117 милиарда. При такъв БВП, ако приоритет са доходите на хората, техните сигурност и спокойствие, както и борбата с престъпността, 3 милиарда са възможна цел. Всички тези мерки ще помогнат и засягат 4 756 348 души. Заслужава си усилието. Готови сме с всяка стъпка буквално от 12 юли, защото тези наши мерки изискват промяна в 18 закона. Тях също сме разписали конкретно. Всичко това подчиняваме на големия въпрос за демографската катастрофа. Само за 1 година сме намалели с 37 хиляди души. Каквото и да правим в политиката, няма ли народ, за който да го направим, просто няма смисъл“, категорична бе Нинова.

Тя коментира, че е нужно и останалите политически партии ясно да кажат визията си в различните сектори, за да има дебат по политики, който към момента изцяло липсва.

„Вярвайте, че може да бъде по-добре. Ние сме готови с конкретен и ясен план, с програма, разписана стъпка по стъпка, ден по ден – какво трябва се направи, за да имате сигурност и спокойствие. Да имате сигурност в промяната с грижа за всеки един от вас“, завърши Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!