Нинова: Надминаха и Борисов – той раздаваше пари на общините от джипката, днешните вкарват кражбата в закон

Корнелия Нинова: Чакат ни трудности. Трябват държавници да поемат отговорност
Превръщаме се в държавата на „оня списък“ – за правилните хора, общини и фирми, но това не е списъкът с нуждите на българските граждани, заяви лидерът на БСП

„Това, което се канят да направят с общините, е абсурдно, дъно, посегателство върху милиони българи“, заяви пред медиите в кулоарите на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя припомни хронологията: „Вчера на обяд Министерството на финансите изпраща писмо до всички кметове до вечерта да си предадат проектите, които да се включат в бюджета. Първо, никога в бюджет не са се включвали изчерпателно изброени проекти, защото, включени веднъж, това означава край – това са проектите. И всички други общини увисват, т.е. всички хора, живеещи в общините остават без комунални услуги, без вода, ремонт на улици и т.н“, подчерта Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че именно заради този изключително важен за всеки български гражданин въпрос социалистите са поискали финансовият министър Асен Василев да дойде на изслушване в Народното събрание още днес. „Виждате, крият го, не иска да дойде“, добави тя.

Корнелия Нинова бе категорична, че БСП ще направи всичко по силите си, и с кметове, и с други партии, участвали в местните избори и които имат свои представители в местната власт – това да не се допусне.

„Превръщаме се в държавата на „оня списък“. Така беше по Плана за възстановяване и устойчивост, сега е така и по бюджета – всичко решават само по „оня списък“, но техния списък, а не списъка и нуждите на българските граждани“, заяви лидерът на БСП.

По думите на Нинова има кметове, които не са получили това писмо – например, кметове на БСП от Североизтока, които в момента се борят с последствията от бурята. „Други в момента си формират екипи, нямат още председатели на Общински съвети. Трети са заварили празни бюра – всичко от гербаджийските кметове преди тях е изтрито и махнато. Няма на какво да стъпят. И управляващите използват този луфт и хаос, за да си прокарат правилния списък с правилните общини за правилните фирми. Поредната кражба от бюджета за определения списък“, заяви Корнелия Нинова и припомни, че включването в бюджета на конкретика за общини и проекти е било по предложение на ГЕРБ.

„Надминаха и Борисов – той ги раздаваше тези пари с постановление на Министерски съвет и от прозореца на джипката. Тези днес искат да узаконят тази кражба в Закон за бюджета“, заключи лидерът на БСП.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!