Нинова към сглобката: Окрадохте парите в държавата – сега посягате и на общините, обричате милиони българи

Ако ни бъде връчен третият мандат, ще положим всички усилия за съставяне на кабинет Брифинг на лидера на БСП Корнелия Нинова след заседанието на НС на БСП Очакваме мандатоносителят „Продължаваме промяната” да проведе докрай разговорите за подкрепа на правителството и да гарантира най-малко 121 депутати. Ако те не осигурят тази подкрепа, утре няма да бъде внесен кабинет. Ако такава подкрепа бъде осигурена, Националният съвет на БСП реши: 1. Одобрява програмата за правителство, която вчера изработихме с партньорите от „Продължаваме промяната” и „Демократична България”. Ние сме удовлетворени от тази програма, най-вече заради силния социално-икономически пакет – безплатните учебници и лекарства за деца, увеличаване на вдовишката надбавка за пенсионерите, продължаване на политиката за преизчисляване на пенсиите, пакета за подкрепа на млади хора, деца и семейства. Имаме предвид подкрепата на българската икономика с продължаване на компенсирането за цената на енергията, въвеждането на патентен данък за микро и малки предприятия и редица други мерки, заложени в програмата. Получихме висока оценка за това, което сме постигнали като преговорен екип. Удовлетворени сме от факта, че в програмата намери място наше предложение да се положат дипломатически усилия за нормализиране на диалога между България и Руската федерация, с оглед българския национален интерес. 2. Ако се стигне до кабинет, Националният съвет потвърди четиримата досегашни вицепремиер и министри. 3. Приехме решение да предложим на коалиционните партньори един по-стегнат ред на вземане на решения в коалицията, защото това досега беше проблем – нарушената комуникация. Това да стане чрез специалния секретариат към коалиционния съвет, но и с един ангажимент – ключови решения от национална сигурност, от външн политика, от национален интерес на България да се вземат само след предварително съгласуване в коалиционния съвет и тогава да се действа. 4. Националният съвет реши, ако първият мандат не се осъществи и ни бъде връчен трети, по желание на президента и по силата на Конституцията, да положим всички усилия и да водим преговори за съставяне на кабинет, защото основната ни цел е да има редовно правителство и работещ парламент, който да гарантира стабилност на държавата и сигурност на семействата в следващите трудни месеци.

БСП поиска спешно изслушване на Асен Василев в парламента – лидерът на социалистите оповести абсурдно писмо до кметовете, с което МФ иска да представят в рамките на 4 часа проектите си за финансиране от бюджета
„Пет месеца правителството и мнозинството разигравате цялата държава с взаимен рекет и извиване на ръце за разпределяне на порциите във властта и за пари.

Така беше по ПВУ, когато се скарахте чий списък от фирми да вземе повече пари. Така беше за „Лукойл“, когато се скарахте какъв да е срока на дерогацията и да има ли особен управител. Така е за МВР – половината от вас искат оставката на един министър, другата – на друг. Но дойдохме и до най-важния въпрос за държавата – бюджета. И отново сме свидетели на рекет и извиване на ръце в сглобката, за сметка на държавата и на хората“.

С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна в парламентарната зала днес към ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, и ДПС.

„Заради изборите излязохте един месец в отпуска и отложихте бюджета. Един месец след изборите нямаме бюджет. Отложихте вота на недоверие, за да се разберете помежду си как да окрадете парите от бюджета“, посочи още Нинова и подчерта: „Искам да информирам българските граждани по най-важната тема, която касае всеки един от тях – което касае дали ще имат вода, дали ще имат болница, детска градина, ток, пътища“.

Лидерът на БСП съобщи, че вчера от Министерството на финансите е изпратено писмо до всички кметове. „Във връзка с разработване на проектобюджета за 2024 г. е необходимо да попълните и изпратите в МФ формуляр за финансиране на капиталови разходи на приоритетен обект от техническа инфраструктура публична общинска собственост, сгради, съоръжения“, цитира писмото Нинова, като уточни, че тук са включени пътища, улици, реконструкция, изграждане на ВиК системи и съоръжения, основен ремонт на сгради, детски градини и т.н.

„Това нещо е изпратено вчера на обяд в 12.30 ч. на всички кметове със срок до вечерта да изпратят проектите си. Един час по-късно някой си чиновник от МФ праща второ писмо“, добави Корнелия Нинова и в него пише: „Колеги, писмото, което получихте все още няма наш изходящ номер, не се знае дали в рамките на днешния ден ще бъде подписано от министъра на финансите и изведено. Така че изпращайте ми готовите си форми на мейла, а придружителното писмо – впоследствие“.

Нинова бе категорична: „Това е държавната политика в областта на финансирането на общините. Да повторя: Министерството на финансите в рамките на 4 часа – от 12 ч. на обяд до вечерта, кметовете да си изпратят проектите, които да се включат в бюджета. И след това им пишат – това писмо не е подписано, ама вие все пак си изпратете проектите.“

„Кириле Петков, Христо Иванов, някога, когато работехме заедно, ние започнахме да се борим с този модел на финансиране и кражби от общините, защото това е кражба от всеки български гражданин. Какво правите сега? Продадохте енергията на протеста от 2020 г., сега продавате и кметовете – вашите, хайде не мислете за нашите“, обърна се към ПП и ДБ Корнелия Нинова и добави: „Готов ли е Васил Терзиев с проектите си, които трябва да предаде от 12 ч. на обяд до 7 часа вечерта? Готов ли е в Благоевград вашият кмет? Във Варна? Питахте ли ги? Защото ние нашите ги питаме.“

„Знаете ли какво е в момента състоянието в държавата? Има кметове, които не могат да си направят още екипите. Не са избрани още председатели на общински съветници. А един техен герой, на ГЕРБ, от Стамболийски взел, че изтрил всичко от компютрите. Е, новият кмет как ще подаде проект в рамките на 4 часа до министъра на финансите? И какво следва от това – който си е предал проектите вчера, ще бъде включен в бюджета и ще бъде финансирана неговата община. Който не ги е предал – край“, реагира лидерът на българските социалисти и зададе и попита: „Хайде да видим колко кметове и кои са ги предали? Искате ли да се обзаложа, че са ги предали само кметове на ГЕРБ и ДПС, които са чакали този инструктаж и готови с документите са изприпкали в Министерството на финансите“.

„За какво се борихме на тези местни избори за промяна на модела „ГЕРБ“? И най-вече ПП и ДБ – докога ще ви употребяват като салфетки? Окрадохте парите в държавата, разпределихте си министерствата, разпределихте си фирмите и държавните дружества. Сега и общините ли искате по този начин? Е, няма да стане“, заяви лидерът на БСП.

Нинова се обърна към всички други партии, към всички местни коалиции, участвали и спечелили местен вот, не само към партиите в парламента: „Нека да се обединяваме и да се противопоставяме на това, защото не може да се търпи повече, това е дъното на държавата, това е разпад на държавността“.

И отново заяви към управляващите: „Не стига, че създадохте този хаос в държавата, ами сега го хвърляте и в общините. Колко милиона българи обричате – да нямат път, да нямат вода, да нямат детска градина, ток, транспорт до общинския център“, посочи лидерът на БСП и добави: „И пак само за отбрани, и пак само с готови списъци – като миналия път по Плана за възстановяване и устойчивост. И мислите, че ще мълчим и ще търпим? Аз съм сигурна, че много повече са кметовете, които ще застанат на наша страна и ние ще ги защитим в този процес“, категорична бе Нинова.

Тя попита: „Кога е било по време на бюджетна процедура в бюджета да е изписано конкретно на коя община колко пари се дават – поименно? А, знаете, приет един бюджет – край. Освен ако не решите да го актуализирате. С нов списък“.

„БСП настоява министърът на финансите Асен Василев да дойде в парламента и бъде изслушан. Спешно и сега. Защото бюджетът днес ще везе в парламента, тихомълком ще си го прекарате през комисии, тихомълком ще ощетите милиони българи с този списък с проекти. И после ще е късно. Внесли сме искането в деловодството“, обяви лидерът на БСП.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!