Нинова: Президентът е готов да поеме отговорност с антикорупционната агенция

Президентът Румен Радев държи той да назначи ръководителя на антикорупционното звено, което се предвижда да бъде създадено в проекта на БСП.

Това стана ясно, след като Радев разговаря със соцлидера Корнелия Нинова близо час и половина. В срещата участваха още Кирил Добрев, Жельо Бойчев и Крум Зарков.

„Представихме своя законопроект и беше важно да уточним два въпроса. искахме да чуем мнението на държавния глава. Президентът заяви, че е готов да поеме тази отговорност“, каза Нинова на излизане от „Дондуков“2. Корнелия Нинова очерта двете червени линии в законопроекта, от които няма да отстъпи – ролята на държавния глава за назначението на шефа на антикорупционната агенция, за да има разделение на властите, и нейните разследващи функции. В проекта на ГЕРБ ръководителят на новото звено се избира от парламента, а въпросната комисия няма разследващи функции.

От думите й се разбра, че на разговора и Радев е потвърдил същата позиция, като тази на БСП. „Той е на това мнение, както и ние. По двата важни въпроса имаме единно становище“, допълни соцлидерката.

По всички други детайли тя допусна, че би могло да се търси разбирателство с ГЕРБ. беше скептична дали управляващи и опозиция биха могли да изготвят общ закон с най-доброто от двата проекта – на ГЕРБ и БСП, защото философията им е различна.

По думите й срок за приемането на антикорупционния закон до края на годината, който поставят от ГЕРБ, е прекалено дълъг. Според Нинова законът трябва да се гласува по-бързо. „Колкото по-скоро, по-бързо, няма смисъл да го отлагаме толкова дълго“, коментира Нинова, като отбеляза, че отдавна се обсъжда и работи по темата. / kanal3.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!