НОВАТА АГРЕСИВНА ОТБРАНА НА ПЕНТАГОНА

НОВАТА АГРЕСИВНА ОТБРАНА НА ПЕНТАГОНА

САЩ заедно със съюзниците си от НАТО имат намерение да разширят системата на своята противовъздушна отбрана. За това на 14 април заяви помощник заместникът на министъра на отбраната на САЩ по политическите въпроси Брайън Маккеън. Както отбелязват медиите, става дума за «инвестиции в технологии, които имат непосредствено отношение към провокациите на Русия».

«Във връзка с нарушенията на Русия спрямо Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие, ние разработваме и внедряваме стратегия в отговор на руските военни действия, която включва промени и разширяване на системите на ПВО, за да се противопоставим на настъпателните възможности на Русия», — каза Маккеън в писмено обръщение към комитета по въоръжените сили към американския сенат.

Припомняме, че през декември 2015 година стана известно, че САЩ разглеждат възможността за въвеждане на икономически санкции срещу Русия, защото, според Вашингтон, Москва нарушава гореспоменатия договор.

Става дума за новите ракети — крилатата Р-500 към наземния комплекс «Искандер» и стратегическата РС-26 «Рубеж», която американците считат за ракета със среден радиус на действие, забранена според Договора. Русия опроверга обвиненията за нарушаване на Договора и твърди, че Договорът се най-вече от самата американска противоракетна система.

Отбелязваме, че в глобалната стратегия на САЩ системата на ПВО е тясно интегрирана с ПРО. По такъв начин, с голяма доза вероятност може да се твърди, че става дума за още по-голямо разширяване на системите на ПВО-ПРО. Припомняме, че по-рано по линията на Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ за 2016-2020 г. се планираха 37.951 млрд долара.

НАТО не са се отказали от идеята да създадат комплексна многоешалонна система ПВО-ПРО, която по-рано присъстваше само на хартия.

По-рано САЩ заявяваха, че на този етап са отменили четвъртия етап от т.нар. Европейски поетапен адаптивен подход при ПРО.

Припомняме, че първият етап ЕвроПРО допускаше наличието на няколко кораба в Средиземно море и станция в Турция.

Вторият и третият етап — обекти на ПРО в Румъния и Полша, а също — модернизиране на многофункционалната система за управление Aegis до версиите 4.0 и 5.0. В четвъртия етап —  базите на ПРО в Европа към 2020 г., а също кораби с Aegis трябваше да бъдат снабдени с противорекети SM-3 Block 2B.

Четвъртият етап бе спрян, защото американците се натъкнаха на множество технически проблеми, които и до момента не могат да разрешат.

Освен това, неотдавна командващият въздушно-космическата и противоракетната отбрана на САЩ, генерал-лейтенант Дейвид Ман заяви, че Пентагонът разглежда възможността да разположи системи за противоракетна отбрана THAAD в Европа, която да гарантира прехващането на височина до 150 км. (височината на прехващането на С-400 се ограничава до 30 км.).

Трябва да се отбележи още, че в момента върви подготовка към разширяване на цялата система на инфраструктура на ПВО в източноевропейските съюзници на НАТО. Това предполага реконструкция на летищната мрежа, радарите, а също увеличаване присъствието на изтребителната авиация.

Сега разбирате ли защо министърът на родната отбрана, онзи от дясното БЗНС, напъва да купуваме изстребители.

Въобще, усещате ли какво яйце ни се пече на …главата?

Петя Паликрушева
Източник: bgr.news-front.info/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!