„Червена линия”: Въпроси за Конституцията, парламентарната република, социалната държава

„Червена линия”: Въпроси за Конституцията, парламентарната република, социалната държава

Отговаря председателят на БСП Михаил Миков

На 16 април отбелязваме Деня на Конституцията, която скоро навършва четвърт век. Тази седмица програма „Червена линия” е посветена на основния закон и всички въпроси, които се повдигат около него. Гост на предаването за лява политика ще бъде председателят на БСП Михаил Миков.

През годините от приемането й често се говори повече за нейната поправка, отколкото за нейното спазване. Съвременната българска Конституция бе приета в началото на демократичните промени и на нея дължим целите да изградим демократична, правова и социална държава. Ще попитаме лидера на социалистите в каква степен постигнахме всяка от тях. Големият въпросът е доколко днес България е демократична и правова и има ли надежда да стане социална държава на фона на тревожната констатация на европейската статистика, че близо половината от българските граждани живеят в бедност или са застрашени от бедност.

Ще потърсим мнението на Михаил Миков, като юрист, парламентарист и политик, за парламентарния характер на републиката на фона на някои стремежи за промяна на конституционния й модел. Ще зададем и въпроса има ли необходимост от свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция, каквито призиви се чуват периодично от различни сектори на политическия спектър, или е по-важно да приложим повелите на основния закон.

Слушайте „Червена линия” – съвместна продукция на Фондация „Дума” и Радио „Фокус” – всеки четвъртък от 17 до 18 часа. Предаването е посветено на хората и техните проблеми, на решенията в защита на интересите им, които предлага лявата политика, на идеите на БСП за бъдещето и развитието на България.

Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!