Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета
Стотици жители и гости на община Антоново отдадоха почит на жертвите на фашизма в Националния детски комплекс в село Ястребино.

На 20 декември 2018 г. се навършват 75 години от разстрела на 18 души от малкото село, между които и 6 деца – Надежда, Иван и Стойне Калайджийски, Цветанка и Ценка Димитрови и Димитринка Стоичкова.

На възпоменателния събор, организиран от Инициативен комитет, присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-председателят на БСП Деница Златева, депутатите от левицата Светла Бъчварова, Георги Стоилов, Георги Андреев, Красимир Янков и Лало Кирилов, членът на Изпълнителното бюро на БСП Вяра Емилова, цялото ръководство на МО на социалистите, представители на Българския антифашистки съюз. Присъстваха и много представители на левицата от област Търговище, зам.-кметът на община Антоново Неджатин Мустафов, както и членове на местния Инициативен комитет, оглавяван от Димитър Максимов.

Деница Златева представи обръщение от името на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова. „Силата на историческата памет е тази, която събира и обединява днес различни поколения в Националния детски комплекс – Ястребино на възпоменателния събор за 75-та годишнина от разстрела на шестте ястребинчета.

Събитие, което ни кара да си спомним разигралата се ужасна трагедия на поляната край малкото село в Тозлука, където посред бял ден, без съд и присъда, е отнет животът на 18 души. А между тях и шест деца, чиито невинни очи за последен път поглеждат синьото небе“, се казва в обръщението на Корнелия Нинова.

„Неволно се питаме: Защо?! Кому е нужно? Нали децата осмислят живота ни, дават сили и заряд на нашето съществуване, държат ни будни в настоящето, изпълват ни с оптимизъм за  бъдещето! По този повод си припомняме последните думи – послание на чешкия борец срещу нацизма Юлиус Фучик, казани преди 75 години: – Хора, обичам ви, бдете! Защото фашизмът в своите европейски разновидности е бил един и същ – античовешки. Затова е историческата памет. Тя ни  показва оня урок на историята, който е нужен, за да знаем къде е границата между доброто и злото, между приятелството и предателството, между достойнството и безчестието, между истината и лъжата. Гради ни живия мост от миналото към бъдещето.

И днес, когато почитаме невинните жертви, трябва да помним миналото, за да не се повтарят кървавите страници от историята ни и не за мъст и реваншизъм. В този смисъл е и посоченото преди време от академик Николай Тодоров: „Насилието ражда насилие. Затова не повик на възмездие ни е нужен, а повик на помирение, на национално съгласие”, се казва още в обръщението на Нинова.

Ученици от ОУ „Христо Ботев“ в Антоново представиха композиция, пресъздаваща трагедията с децата от Ястребино, а след това стотиците гости на честването поднесоха своите венци и цветя пред паметника на жертвите от селото, съпроводени от армейски духов оркестър.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!